S.B./AGÈNCIES. Palma.
Les primeres friccions entre l'Institut Ramon Llull (IRL), de projecció de la cultura catalana del Principat a l'exterior, i l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), es posaren de manifest ahir a la Fira del Llibre de Frankfurt.
El president de la Fira, Volker Neumann, i el director de l'IRL, Xavier Folch, es reuniren ahir de matí i acordaren que la cultura catalana serà la convidada d'honor de la Fira del Llibre de l'any 2006 o 2007, segons anuncià la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La delegació catalana no va esperar que Janer Manila, president de l'IEB, es reunís amb Neumann. Ans el contrari, organitzà una roda de premsa de forma unilateral, malgrat que sigui la totalitat de la cultura catalana la convidada a la fira i que hagin estat les dues institucions les que aconseguiren l'acord, segons explicaren fonts balears, que recorden que Janer Manila va oferir a Folch la possibilitat de realitzar de forma conjunta l'entrevista amb la direcció de la fira, un oferiment que finalment va ser refusat.
Tot plegat ha produït un gran malestar en la delegació de l'IEB desplaçada a Frankfurt.
Xavier Folch assegurà a Diari de Balears que desconeixia aquest malestar. «No en tinc notícia. Li puc dir que ja fa molt de temps que nosaltres fixàrem l'entrevista amb el senyor Neumann. Hi érem els que hi havíem de ser, els representants de l'Institut, dels editors i els escriptors».
Pressió unitària
El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, explicà a Diari de Balears que la seva reunió amb el director de la fira havia anat «molt bé, ens ha rebut de forma molt cordial i s'ha mostrat engrescat pel projecte, la qual cosa vol dir que va endavant, que és un assumpte seriós. Nosaltres desenvoluparem el programa amb qui faci falta, perquè tant el Ramon Llull com l'Institut d'Estudis Baleàrics hem pressionat per mostrar una petició unitària. Evidentment les propostes que es faran hauran de ser de manera conjunta entre les dues institucions».
La presència de la cultura catalana a Frankfurt suposarà comptar amb tot un pavelló a la fira, «amb una infraestructura extraordinària i que seria molt important que pogués ocupar la cultura catalana així com avui l'està ocupant el món àrab», explicà Janer.
El president també va digué que «ara ens espera una llarga temporada de feina per poder arribar a aquesta cita amb una mostra tan interessant com la que s'ha fet ara».
Per la seva part, el president del gremi d'editors de Catalunya, Josep Maria Puig de la Bellacasa, celebrà l'anunci i explicà que «reafirma la nostra voluntat que l'edició catalana tengui una presència internacional». Per Puig de la Bellacasa, «el criteri» que se seguirà a la fira serà el mateix que va seguir-se en el de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, en la qual la cultura catalana serà la convidada d'honor d'enguany.