algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.66°
17°

El Govern central abaixa l'IVA dels discs al 4%, i el dels llibres, a l'1%

La ministra de Cultura pretén estimular les vendes i protegir els drets dels sectors

80058
Els llibres continuaran sent el producte menys gravat per l'impost del valor afegit.

La ministra de Cultura, Carmen Calvo, anuncià ahir la rebaixa de l'IVA per als productes musicals del 16 per cent a un 4 per cent; i de l'impost dels llibres del 4 per cent actual a l'1 per cent. En declaracions a la Cadena Ser, la ministra assenyalà que aquesta reducció «significa que es notarà una rebaixa real en el preu darrer que els ciutadans hauran d'abonar» i considerà que la música té «un IVA molt alt».

La decisió implica tant l'ajuda als ciutadans perquè accedeixin a la compra, com l'ajuda a la producció, ja que «hem de protegir la cultura en el seu doble vessant», afirmà. En abaixar l'IVA es contribueix, en opinió de Calvo, a «fer dos béns per al nostre país»: que els ciutadans comprin cultura i els creadors, cada vegada més, puguin viure de la seva professió».

Aquesta reducció ajudarà també a lluitar contra la pirateria musical «perquè abaratirà el producte», precisà la ministra, qui es va referir a la persecució, des de l'estricte Estat de dret, d'aquesta pràctica, ja que es tracta de perseguir un delicte.

Les immenses possibilitats de delicte que les noves tecnologies permeten per reproduir música, fa necessari «prendre mesures en les pròpies discogràfiques, que hauran d'inventar sistemes de protecció quan produeixen, i cercar mesures de prevenció i de sanció».

El president de la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llbreters, Fernando Valverde, es mostrà encantat per la rebaixa de l'IVA perquè «fomentarà el consum. En el cas dels discs, no sé quina repercussió tindrà la mesura sobre la pirateria, perquè no conec bé el tema, però rebaixar el dels llibres vendrà molt bé».

En referència al cinema, Calvo afirmà també que la via de quotes dóna bons resultats i assenyalà que «estimular la producció de cine és una manera d'expressar-me, de fer cultura». En l'actualitat, estimà que «tot està relativament ben plantejat, però s'ha de donar un pas més en quantitats» i tractar els racons que hi ha «i que hauran de formar part d'una bona llei de l'audiovisual».

Carmen Calvo considerà que la Biblioteca Nacional ha de ser «punta de llança de les polítiques culturals» i insistí en el seu interès i ambició per plantejar un programa estable durant tota la Legislatura per aQuixot, més enllà dels actes commemoratius prevists pel pròxim any. Quant a possibles canvis al Museu del Prado, Calvo reiterà que és una cosa que s'«ha de prendre amb molta prudència i molta cura. El Prado són paraules majors», declarà la ministra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.