nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Pollentia disposarà durant tres anys d'un equip d'investigació permanent

Per primera vegada opta a ajudes europees amb aquest objectiu, que fins ara era «inabastable»

62076
Imatge parcial del teatre romà de la ciutat fundada pel cònsol Quint Cecili Metel el 123 abans de l'era cristiana.

JOANA NICOLAU.Palma.
La ciutat romana de Pollentia tindrà durant tres anys un equip d'investigació permament. Per dur endavant el projecte, el Consorci (Ajuntament d'Alcúdia, CIM i Govern) ha sol·licitat ajuda econòmica a la Unió Europea. Dijous, representants d'aquest organisme, encapçalats pel codirector de les excavacions, Miquel Àngel Cau, es desplaçaren a València per ultimar tots els detalls de l'informe que es remetrà a Brussel·les.

El projecte de Pollentia es presentarà abans de dia 26 d'aquest mes dins un mateix paquet que s'anomena Archeritage, amb un altre projecte de característiques semblants que serà de l'Europa de l'Est o de Portugal. Entre ells dos, la subvenció que sol·liciten puja a 220.000 euros del programa Interrec 3.

El regidor de Patrimoni i Turisme d'Alcúdia, Miquel Àngel Llompart, posà en relleu les expectatives del Consorci de disposar d'aquestes ajudes, a les quals se sumarien aportacions de les administracions que formen part del consorci...

L'objectiu final és aconseguir una fita pendent de fa molts anys: «treballar durant tot l'any». Llompart explicà que «actualment cada estiu es duen a terme campanyes d'excavació, però són clarament insuficients per conèixer realment la ciutat i treure-la a llum. Amb aquest projecte, els arqueòlegs podrien excavar durant sis o set mesos, i la resta de l'any es dedicarien a catalogar i a inventariar totes les troballes».

El regidor explicà que l'ajuda europea implica haver de realitzar una memòria i donar difusió als treballs realitzats i a les possibles descobertes mitjançant simpòsiums, congressos... Els treballs que s'han d'efectuar seran decidits per l'actual equip director de les excavacions.

Val a dir que les primeres feines duites a terme a la ciutat romana, fundada pel cònsol Quint Cecili Metel el 123 abans de Crist, es remunten al 1923 i 1934. De llavors ençà, de manera intermitent la Fundació Bryant, el Consorci... han impulsat diverses excavacions que actualment s'executen cada estiu. Tot i així, segons Llompart, «a hores d'ara, de les vuitanta hectàrees protegides del recinte de Pollentia, tan sols se n'ha tret a llum aproximadament un deu per cent».

D'altra banda, els arqueòlegs que treballin en la campanya que es realitzarà aquest proper estiu ja disposaran d'allotjament a can Domènec d'Alcúdia. Aquest casal, antiga seu de la Fundació Bryant, fou adquirit pel Consorci per 600.000 euros i està pendent d'un projecte d'adequació perquè es converteixi en centre documental i d'investigació de Pollentia.

Un aspecte significatiu que destacà Miquel Àngel Llompart és que «fins a la compra de can Domènec, en no disposar d'un espai adequat per a la catalogació, la investigació i el dipòsit de les troballes, molts arqueòlegs se les enduien, provocant una dispersió del material. A partir d'ara les troballes quedaran dipositades a can Domènec». El Consorci cercarà ajudes per condicionar el casal com a centre documental.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.