bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

L'exposició «Picasso. Ceràmiques» recala a Es Baluard, la seva nova llar

Les obres de la Col·lecció d'Art Serra tornen després d'itinerar durant quatre anys

MARIANA DÍAZ. Palma.
Part de les ceràmiques de la Col·lecció d'Art Serra, que han itinerat per l'Estat i França des de 1998, han tornat a casa. Aquesta setmana arribaven a Es Baluard, on s'exhibiran com a part de la col·lecció permanent del museu en una de les sales. Picasso. Ceràmiques. Aquest va ser el lema sota el qual es va presentar la col·lecció en museus i espais d'art de tot l'Estat.

Les ceràmiques de Picasso de la Col·lecció d'Art Serra es van mostrar a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. Va ser el 1998, en una exposició que van visitar els reis el mes d'agost i en la qual es mostraven també obres en aquest suport de Miró, Artigues i Madola. En un dia calorós, els monarques van admirar les ceràmiques exposades i van recórrer el Territori Miró. Un mes abans, els reis s'havien trobat amb ceràmiques de Picasso de l'esmentada col·lecció a Màlaga, on van formar part de l'exposició amb la qual es va inaugurar la remodelació de la casa natal de l'artista. En ambdues mostres, Pere A. Serra, president del Grup Serra, va explicar a Joan Carles i Sofia com treballava Picasso la ceràmica i com va començar el seu interès per aquesta disciplina, el 1946, quan va viatjar a Vallauris per visitar l'exposició anual de terrissers. Picasso es va entusiasmar i va voler conèixer els autors de les obres d'un estand que l'havia interessat molt. Eren Suzanne i Georges Ramié i amb ells, aquell mateix dia, «va acabar tocant la massa fresca i modelant dos temes que va deixar assecar per coure, com es recull en un text d'Alain Ramié al catàleg de l'exposició Picasso. Ceràmiques».

Aquesta mostra, comissariada per Dolors Duran, va començar la seva itinerança l'abril del 2000 a Valladolid, a la Sala de les Franceses, per continuar per Sevilla, Logronyo, Pamplona, arribar al Convent de Sóller i partir després al palau Almudi de Múrcia. El 2001 es va exhibir a Còrdova, Lugo, Baeza (Jaén) per tornar a Balears l'octubre, a la Sala Sa Nostra d'Eivissa. El 2002, Mallorca també va estar en el seu recorregut, al museu de sa Pobla, però tornà a ser reclamada per la Fundació Picasso de Màlaga; després va viatjar fins al Museu Provincial de Saragossa i va finalitzar l'any a Vitòria. D'allà, el 2003, va anar al Museu d'Osca, a Terol, i va passar gairebé tres mesos a la Sala Kutxa-Kubo del Kursaal de Sant Sebastà. En aquesta ciutat va compartir l'espai dissenyat per Rafael Moneo amb una àmplia selecció de pintures i escultures de la Col·lecció d'Art Serra que es va exposar sota el lema «De Montparnasse a la idea pura», també comissariada per Dolors Duran. Entre setembre i octubre d'enguany va finalitzar el seu recorregut al Museu de Belles Arts de Pau i la premsa francesa va qualificar les obres com «un tresor».

La col·lecció està integrada per peces úniques, entre les quals destaca una representació completa, vuit plats, de la tauromàquia. Tots els temes i formats utilitzats per Picasso hi estan representats, fet que dóna una idea de la seva importància.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.