algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

«El coneixement a Espanya dels autors catalans és absolutament insuficient»

Àlex Susanna, director de Cultura del Ramon Llull, participà a la fira de Guadalajara

85900
Jordi Vilajoana acompanyat pel rector de la Universitat de Guadalajara i per la directora del FIL, Nubia Macías.
La literatura catalana és una gran desconeguda a Espanya tot i el fet que l'espanyol sigui l'idioma al qual més s'ha traduït l'obra d'escriptors catalans, segons el director de Cultura de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna.

L'acte de presentació de l'estand va tenir la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana. Així mateix, Àlex Susanna comentà que «la recepció a Espanya dels autors catalans és del tot insuficient. Es pot dir, respecte de la projecció de la literatura catalana, que la gran assignatura pendent és Espanya. De manera paradoxal, però és així».

El representant de l'àrea de Cultura de l'Institut Ramon Llull participà ahir en la presentació del projecte de la cultura catalana a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL). «Com passa sempre, el problema correspon a ambdues parts», va reconèixer Susanna, portaveu en la FIL d'aquest consorci creat pels governs autonòmics de Catalunya i de Illes Balears amb la col·laboració del Govern espanyol a fi de promocionar a l'exterior la llengua i la cultura catalanes.

«Per part espanyola hi ha reticències, hi ha prejudicis però també per part catalana hi ha hagut poc interès, i aquest és un dels nostres objectius: fomentar tant com sigui possible el coneixement, perquè pensam que la nostra literatura és una bona literatura i que a més també quedarà clar que aquestes reticències, en el fons, eren inexistents», va reconèixer Susanna.

L'escriptor considera durant els pròxims anys aquesta situació de desconeixement «minvarà de manera espectacular», perquè les divergències «moltes vegades són més fruit del dia a dia polític que d'una actitud realment meditada». «Jo sempre crec que en el terreny de la cultura, el diàleg és més fàcil i per part de l'Institut Ramon Llull això ho tenim molt clar», va subratllar.

En relació amb la presència d'autors valencians l'any vinent també a la FIL, Susanna manifestà que encara espera que la Generalitat Valenciana s'afegeixi al projecte cultural en el qual es treballa des de l'Institut. «Ens encantaria que el Govern valencià decidís fer part del nostre consorci. Nosaltres portarem escriptors valencians, evidentment, com Ferran Torrent o Isabel-Clara Simó».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.