muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

La sida deixarà orfes 20 milions de nins i nines d'aquí a l'any 2010

La malaltia afecta majoritàriament els països de l'Àfrica subsahariana

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha advertit avui que l'Àfrica subsahariana tindrà d'aquí al 2010 prop de 20 milions de nins que hauran perdut almenys un dels seus progenitors a causa de la sida, segons indica en un informe, en què afirma que la gran quantitat de nins i nines africans orfes a causa de la sida és només el començament d'una crisi de proporcions gegantines i que «encara ha d'arribar el pitjor».

Tot i això, l'organització assegura que el curs de la crisi es pot alterar concedint una ajuda immediata a les famílies i comunitats que garanteixi que tots els orfes de l'Àfrica tenguin una infància sana i segura. L'UNICEF precisa que la sida ha deixat ja a l'Àfrica més d'11 milions de nins orfes, la meitat dels quals amb edats compreses entre els 10 i els 14 anys, mentre que el 1990, aquests orfes de la sida eren menys d'un milió.

L'organització de l'ONU vaticina els països on es produirà un major increment en el nombre d'orfes -Botswana, Lesotho i Swazilàndia-, on els nivells de transmissió de VIH estan molt per sobre del que s'havia previst, més del 30 per cent. En aquests tres països i a Zimbabwe almenys un de cada cinc al·lots i al·lotes s'haurà quedat orfe l'any 2010 i més del 80 per cent haurà perdut un dels seus progenitors, o els dos, a causa de la sida.

Fins i tot en països on la transmissió del VIH s'ha estabilitzat o ha descendit, com a Uganda, UNICEF afirma que el nombre d'orfes es mantindrà elevat o augmentarà així com els pares i mares infectats continuïn morint per la malaltia, afegeix l'organització. La directora executiva d'UNICEF, Carol Bellamy, va assenyalar la necessitat d'«avançar i passar de sentir-nos acorralats a sentir-nos ultrajats per l'inacceptable sofriment d'aquests infants. Hem de mantenir vius els pares i mares i assegurar que els orfes i altres al·lots vulnerables assisteixin a l'escola i estiguin protegits contra l'explotació i els maltractaments que els amenacen», va indicar la representant d'UNICEF davant aquesta situació tan alarmant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.