S.B. / J.C./ B.P.Palma.
El món cultural de Mallorca visqué amb dolor la mort del poeta Miquel Martí i Pol, que tingué una relació dilatada amb l'Illa.
Així, el president de l'AELC, Jaume Pérez i Muntaner, que era ahir a Palma per pronunciar una conferència, manifestà el seu dolor per la desaparició d'un poeta «molt important» i «popular», sense cap dubte «el més llegit» en llengua catalana, a més de creador d'una obra que li mereix una «valoració molt alta».
Antònia Vicens, sotspresidenta de l'AELC, expressà «dol i pena» per la pèrdua d'«una persona i d'un poeta entranyable». Vicens afegí que «sabia arribar a la gent del poble i tocar la fibra del sentiment».
El poeta Miquel Bezares és referí a Martí i Pol com «un dels poetes més populars, un poeta que va ser llegit i una figura important de la literatura catalana». Bezares confessà admirar-ne «el compromís i l'arrelament al país». «Sense cap dubte, era un dels grossos», assegurà.
Guillem Frontera es referí al finat com un dels rars poetes que «han convertit la poesia en una cosa popular i han dotat de poesia les coses simples».
Pere Rosselló el definí com a «poeta de molta qualitat que alhora arribà a molta de gent».
Joan Manresa en ressaltà «l'acceptació que sempre va tenir entre el gran públic».
Sebastià Alzamora afirmà que ha de «passar temps per fer justícia a la seva obra» i el definí com «el darrer poeta nacional de Catalunya».
Baltasar Porcel n'alabà la trajectòria vital, però no considera que els seus textos tenguin «gran qualitat».
Bartomeu Fio es mostrà convençut que la seva obra perdurarà i en cità uns versos: «No hi ha triomf més alt que el de saber-se convenient, però no imprescindible».
Jaume Pomar, que recordà haver-lo tractat, situà la producció de Martí i Pol en el marc de la poesia social.
Miquel Martí i Pol va tenir una relació amb Mallorca dilatada al llarg dels anys, però especialment fructífera aquests darrers anys. L'editorial Daedalus, en la seva col·lecció La Sínia, que dirigien llavors Jaume Pomar i Guillem Frontera, va publicar-li el llibre El Poble.