algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

El PSM veu perillar l'obertura de can Salas i dels museus de les Illes

Asseguren que amb les retallades de pressuposts «serà molt difícil»


El PSM va carregar ahir amb molta duresa contra el Govern del Partit Popular i contra els seus socis d'Unió Mallorquina per la davallada prevista en els pressuposts de cultura per al 2004. Els dirigents nacionalistes asseguren que «la baixada també repercutirà en la resta d'institucions» i que queda ben a les clares «l'escassa importància que té la cultura per al PP i per a Unió Mallorquina».

L'exdirector general de Cultura i actual regidor a Ciutat, Pere Muñoz, va explicar que «la davallada en general és del 27'5%, però amb retallades especialment greus en els museus, que en els casos d'Eivissa i Menorca seran molt greus».

La gran majoria de partides experimenten fortes reduccions, però en el cas del Museu del Puig des Molins és del 68'3 per cent, mentre que en els de Mallorca i Menorca són del 3'1 i del 4'79 per cent respectivament.

Muñoz va explicar que «en els casos d'Eivissa i Menorca la situació ja era de per si molt precària i amb el pressupost actual no es podrà pagar ni tan sols el llum. Sembla com si el PP volgués tancar els museus en lloc de potenciar-los, i després se'n van i s'omplen la boca amb temes com el turisme cultural».

Un altre dels temes sobre els quals va voler incidir de manera específica Pere Muñoz és en el descens per a la partida de la Biblioteca Pública de Palma, que ha minvat un 16'8%. «Hi ha una cosa que no entenem. En el conveni de construcció de la nova biblioteca de can Salas s'especifica que el Govern la dotarà amb 27 persones de personal. Ara només n'hi ha 12 i resulta que encara s'abaixa el pressupost. Els números no quadren per enlloc». Muñoz també va explicar que el trasllat de la biblioteca des de la seva ubicació actual fins a can Salas costarà un total de 300.000 euros, però «el que vertaderament preocupa és com s'aconseguirà el personal necessari per posar-la en marxa».

Els nacionalistes varen assenyalar a més que en el cas de l'Orquestra Simfònica s'ha produït un augment insuficient del pressupost, «només del 0'3%». Això es deu que la mateixa orquestra ha explicat que necessita 1.971.000 euros del Govern per poder continuar endavant, mentre que només se n'han aprovat 1.800.000. «L'Ajuntament de Palma sí que ha aprovat la concessió d'1.971.000 euros al pressupost de la simfònica i el Govern hauria d'igualar la partida, però no ho ha fet i això és molt preocupant».

Una altra de les grans davallades en els pressuposts de la Direcció General de Cultura per a l'any que ve és la partida destinada a promoció, difusió i serveis culturals, que perd un 18 per cent i que «perjudica de manera directa tots els grups de teatre, de música, escriptors i pintors que gràcies a aquests fons tenien l'oportunitat de ser promocionats fora de les Illes Balears».

Els nacionalistes han assegurat que explicaran els pressuposts a totes les persones i entitats «que es puguin veure afectades per aquestes davallades perquè prenguin les mesures que creguin oportunes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.