cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

Una exposició reuneix el tresor visigòtic de Torredonjimeno

El tresor visigòtic de Torredonjimeno, descobert l'any 1926 en aquest poble de Jaén, es reuneix per primera vegada en una exposició itinerant que s'inaugurarà en el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), a Barcelona, per després traslladar-se als museus arqueològics de Còrdova, Madrid i Jaén.

L'exposició Torredonjimeno. Tesoro, monarquia y liturgia, que podrà visitar-se a Barcelona fins al proper gener, aglutina unes vuitanta peces del tresor que formen part dels fons del Museu Nacional de Madrid, el Museu Arqueològic i Etnològic de Còrdova, a més a més dels del MAC, promotor de l'exposició.

El 1926
El 1926 un treballador va trobar, mentre cavava en els olivars de les proximitats de Torredojimeno, un conjunt d'objectes de metall als quals no va donar importància a causa del mal estat en què es trobaven i els va dur a casa seva, on es varen convertir en juguetes dels seus fills, segons va explicar Àngels Casanovas, comissària de l'exposició.

Després el tresor va ser venut per parts en el mercat d'antiguitats i acabà distribuït entre els tres museus que han col·laborat en aquesta exposició, que representa, segons el director del MAC, Miquel Molist, «una oportunitat històrica de veure reunit el tresor i realitzar l'estudi que encara estava pendent d'aquestes peces».

El tresor serví d'ofrena a Justa i Rufina, dues màrtirs sevillanes que es negaren a participar en la veneració dels déus pagans. A més d'incloure les creus, lletres, cadenes i penjolls d'or que el formaren, la mostra és una ocasió per apropar-nos als visigots, presents a Espanya del segle V a principis del VIII, explicaren a l'exposició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.