algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Cerquen a Gibraltar les restes del vaixell «Sussex» i deu tones d'or

El navili de guerra anglès es va enfonsar en una tempesta el 1694

Arqueòlegs britànics i una empresa d'Estats Units s'han enfrascat en una controvèrsia a causa de les restes d'un vaixell prop de Gibraltar, que podrien correspondre a un vaixell anglès enfonsat en el segle XVII amb deu tones d'or.

La companyia nord-americana Odyssey cerca prop del Penyal les restes d'un vaixell que, segons afirma, podria tractar-se del famós navili de guerra Sussex, que va enfonsar-se el 1694 amb un tresor a bord que possiblement podria valer uns 3.500 milions d'euros.

Odyssey va arribar a un acord amb el Govern britànic per explorar les restes del vaixell anglès, però experts britànics han posat en dubte que es tracti de Sussex i han expressat la seva preocupació pel tracte que s'està donant a les restes arqueològiques.

«El procés no ens ofereix confiança en el que ens ha assegurat el Govern, que era que els assumptes arqueològics serien prioritaris», va dir al diari The Guardian George Lambrick, director del Consell d'Arqueòlegs Britànics (CBA). No és segur que es tracti de Sussex i pareix que les restes del vaixell enfonsat són massa petites, indicà un altre expert, David Miles, el cap arqueòleg de l'organització Herència Anglesa.

Segons l'acord a què ha arribat l'empresa nord-amerciana i el Govern britànic, Odyssey es quedaria amb el 80 per cent dels primers 40 milions d'euros del tresor que fossin rescatats. A partir d'aquesta quantitat, els guanys es distribuirien de forma equitativa entre el Tresor britànic i l'empresa fins que passats els 465 milions, el 60 per cent correspondria al Govern. La cadena de televisió nord-americana de la National Gallery té, a més a més, reservats els drets per cobrir el procés d'excavació.

Un portaveu del Ministeri de Defensa anglès assegurà a The Guardian que «tot el que tengui valor arqueològic serà respectat» i que les restes són de Sussex. Un any després de partir el 1693 d'Anglaterra, eSussex i els dotze vaixells que l'acompanyaven es varen afonar prop de Gibraltar per mor de les tempestes quan es dirigien a França per subornar el duc de Saboia perquè donàs suport a Anglaterra contra el rei de França, Lluis XIV.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.