algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El casal de can Marquès revisa cent anys de «missals i devocionaris»

Mostra una selecció de 200 exemplars del col·leccionista Andrés Ferrer

P. GIMÉNEZ.Palma.
Cent anys de missals i devocionaris és el títol amb què es presenta la nova proposta de can Marquès. Amb motiu del Corpus Christi, l'històric casal de Palma obre les portes ampliant la seva oferta habitual amb una exposició que reuneix més de 200 missals i devocionaris, pertanyents a la col·lecció privada d'Andrés Ferrer.

Comissariada per Luna Zapata, la mostra, una selecció dels més de 400 volums que integren la col·lecció de Ferrer, centra bàsicament el seu interès «en les enquadernacions» que presenten, fent bona l'afirmació que assegura que «la tapa del llibre es presenta de mil maneres, com a fórmula que anima el lector no tan sols a agafar-lo, sinó també a tenir-ne cura com si fos la joia més preuada». Així, cada un «és una petita peça d'orfebreria».

Aquesta és la idea que vol transmetre Andrés Ferrer. Col·leccionista d'aquestes peces des de fa 18 anys, explica que «el primer lot que en vaig adquirir va ser el que mostra els devocionaris de primera comunió a can Marquès». Visites a mercadets, antiquaris i llibreries especialitzades han estat després els subministradors habituals del col·leccionista, que destaca la dificultat de continuar engrandint el seu fons «per la raresa de les peces en el mercat: habitualment, les famílies conserven aquests llibrets», afirma.

A través de diferents vitrines, el recorregut de la mostra s'ha estructurat en tres blocs, segons comenta Zapata. La primera vitrina «se centra en els elements externs de l'enquadernació», cosa que en permet observar els materials i diferenciar les diverses parts: el llom, els diferents tractaments que rebien els talls -llisos, jaspiats o treballats amb pa d'or-, els teixells i les brotxes, entre altres.

Quant a la segona vitrina, capta l'atenció del visitant «pels elements interns de l'enquadernació», marcant les celles i les guardes i mostrant també els diversos tractaments aplicats. Destaca sobretot en aquest apartat una petita col·lecció del Kempis, l'edició del text Imitació de Crist publicat en diferents formats, i també un llibre de salms gofrat del s XIX.

El tercer bloc de la mostra, en fi, posa l'accent en les enquadernacions, per mostrar-ne totes les varietats i les iconografies que més s'han treballat al llarg de la història. Entre els materials, la pasta de cel·lulosa, els devocionaris típics de comunió, alguns de ricament treballats; enquadernacions de teixit -vellut sobretot-, de pasta espanyola, a l'estil catedral, entre altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.