cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

El Museu de Mallorca explica amb una mostra la història dels betlems

L'exposició ressalta les característiques pròpies dels naixements illencs

JOANA NICOLAU.Palma.
El Museu de Mallorca inaugura demà una exposició en la qual, amb el títoAixí comença el betlem a Mallorca, presenta la història, la iconografia i la influència d'un dels betlems més antics d'Europa, el del convent de Jesús (s. XV i XVI). Aquest convent, situat als extramurs de Palma, fou desamortitzat i a hores d'ara el betlem es mostra a la Sang. Al Museu de Mallorca s'exposen pintures i estampes, la iconografia de les quals deriva de l'obra de referència, juntament amb panells explicatius i fotografies del betlem monumental.

Com a complement s'exposa el betlem del convent de Santa Elisabet que, segons digué la directora del museu, «feia nombrosos anys que no es mostrava». Aquest conjunt escultòric, datat el 1820, està atribuït a Adrià Ferran i segueix el model del del convent de Jesús.

El 1500, el convent de Jesús dedicà una capella al misteri de Nadal. Els frares franciscans hi posaren de retaule, darrere l'altar, una cova monumental que albergava la sagrada família, mentre que damunt la volta pasturava un ramat d'ovelles amb pastors i cans i, en primer pla, es plantava un estol d'àngels músics.

Aquestes arquitectures retaulístiques, mixtes de paisatge i teatre religiós, de mida natural, estaven de moda aleshores a Itàlia. I aquest esquema compositiu de Jesús es podia veure encara al principi del segle XX a Nàpols, a l'església de San Giovanni a Carbonara. Els entesos han atribuït les figures del misteri de Nàpols i Mallorca als mateixos artistes, Pietro i Giovanni Alamanno.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.