muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Arca adverteix de la destrucció a la carretera Vella de Sineu

L'associació tem que les obres puguin arrasar un aljub d'origen islàmic a ses Olleries

62502
Aspecte actual de l'aljub de ses Olleries.

L'associació ARCA s'ha posat en alerta davant de la destrucció del patrimoni històric que s'està duent a terme a les obres d'ampliació de la carretera Vella de Sineu, al tram que va des de Son Ferriol a ses Olleries. En la seva opinió, hi ha un desboscament brutal, amb destrucció completa de parets de pedra seca "que són substituïdes per altres construïdes sense cap criteri", llargues fileres de xiprers, dipòsits d'aigua i, en general, tota una història mil·lenària que allotja l'antic camí real que unia el palau de l'Almudaina amb el palau Reial de Sineu.

Un camí que, a més, està creuat per importants rutes de transhumància, els anomenats camins de muntanya, que servien per portar els ramats de bestiar de l'est de l'Illa a la Serra de Tramuntana. El que més preocupa en aquests moments ARCA és salvar un aljub, possiblement d'origen islàmic, que està al costat de l'encreuament de ses Olleries, a la dreta de la calçada. Aquesta construcció es troba just al lloc en el qual s'ha d'ampliar la calçada i des d'ARCA s'ha demanat a Obres Públiques del CIM que es respecti i es desviï la carretera perquè quedi en un illot entre les dues vies.

Malgrat això, fonts d'ARCA han assegurat que «Obris Públiques no s'ha mostrat molt receptiva davant de la nostra proposta». Aquest aljub, documentat en nombrosos llibres i amb inscripcions àrabs, no només servia per al trànsit del camí Reial, sinó que era un punt clau de la ruta de transhumància des de la zona de la Marina de Llucmajor fins a Orient.

ARCA ha advertit ja que s'han destruït els antics canalons que alimentaven l'aljub de sa Cova, substituïdes per un clavegueram de ciment de grans dimensions. Tampoc entenen perquè es fa caure Vila Catalina, una casa modernista de cent anys d'història, quan l'ampliació de la carretea podria fer-se per l'altre costat, on hi ha bosc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.