nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Cultura presenta una llei perquè els museus siguin centres «vius i actius»

El text, que s'aprovarà en Consell de Govern, és el primer que s'elabora a les Illes

74902
El Museu de Mallorca serà un dels centres que es regiran per aquesta llei.

La Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear va presentar ahir el projecte de la llei de museus, que el Consell de Govern aprovarà avui. La Conselleria pretén, amb aquesta llei, dotar d'un marc jurídic la creació, la gestió i el reconeixement dels museus i de les col·leccions museogràfiques de Balears. L'objectiu principal de la norma és que aquests centres siguin institucions dirigides a la defensa i a la difusió del patrimoni cultural, a més de dedicar una gran atenció a l'estudi i a la difusió dels seus fons. En definitiva i tal com va resumir el conseller de Cultura, Damià Pons, «la finalitat és que els museus siguin instruments de promoció de la cultura, actius i vius».

La llei de museus, la primera d'aquestes característiques que es redacta a les Balears "només sis comunitats en tenen de semblants", parteix de la idea proposada el 1974 per l'Internacional Council of Museums segons la qual un museu és «una institució permanent, sense finalitat lucrativa, al servei de la societat i del seu desenvolupament, oberta al públic i que adquireix, conserva, investiga, comunica i mostra amb finalitats d'estudi, educació i contemplació el testimoni natural de l'home i del seu entorn».

Pere Muñoz, director general de Cultura, va assegurar que aquesta llei desenvolupa la de Patrimoni Històric de les Balears, l'única que en un dels seus apartats es referia als museus: «Per a aquesta legislatura ens comprometérem a crear quatre lleis. La de Cultura Tradicional i Popular ja s'ha aprovat; ara queda per aprovar la de museus. Ens falten les que regularan les biblioteques i els arxius, que estam consultant amb tots els grups polítics». Muñoz també va reconèixer que, a més de fer la llei, «és necessari cercar els recursos perquè es pugui aplicar». La llei de museus preveu la creació de les xarxes insulars de museus, el Registre General de Museus i Col·leccions Museogràfiques, els registres insulars, la Junta Interinsular de Museus i la Comissió Tècnica Insular de Museus.

La llei ha de ser aprovada ara pel Parlament. Tal com va explicar Pere Muñoz una vegada s'haurà publicat la norma, «un museu només serà reconegut quan compleixi els requisits que estableix la llei». Els més importants són: disposar d'un pla director del centre; disposar d'un immoble adequat; tenir un pressupost; investigar, organitzar exposicions i activitats científiques; publicar monografies; i conservar, inventariar, catalogar, restaurar i ordenar els béns culturals. «Suposam que el nombre de museus que hi ha actualment es reduirà», va explicar Muñoz. La llei de museus s'ha redactat cercant el consens dels tres consells insulars, que són els que tenen competències en la gestió d'aquests centres, aspecte que Damià Pons volgué destacar de manera especial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.