algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
26°

Els margers de Mallorca s'han constituït en una associació

La nova entitat illenca intenta dignificar aquest antic ofici

«La feina de marger ha agafat els darrers anys una especial rellevància. Però a la vegada s'han detectat casos de feina atribuïda als margers que no tenen res a veure amb els nivells de qualitat dignes d'aquest antic ofici», assegura el marger Josep Llobera. «Per tot això, calen eines per protegir la qualitat de la feina, amb benefici dels propis consumidors i dels propis margers. Amb aquest objectiu, neix l'Associació de Margers de Mallorca. Es vol promocionar i donar a conèixer la feina del bon marger i, a la vegada, crear una eina per defensar, conservar i restaurar, bé, el patrimoni de pedra, que tenim a les Balears. Que és molt», afegeix.

Aquesta és una exposició de motius de la recent constituïda Associació de Margers de Mallorca, organisme sense ànim de lucre que ja ha atret l'interès, de més de mig centenar de professionals de l'esmentat ofici, molts cops vinculat amb l'art. Els seus impulsors explicaren a Diari de Balears, que les seves tres principals finalitats són «la defensa dels interessos col·lectius dels margers, contribuir a dinamitzar i potenciar els valors de la feina del marger i la vetlla per la qualitat de la feina del marger».

Així mateix, recorden que «fins fa uns anys, aquest art pràcticament havia desaparegut. Només, quedaven uns quants mestres vells que guardaven el secret de la feina en sec, i gràcies a ells i el treball de Fodesma (amb escoles-tallers), s'ha recuperat l'ofici». Llobera s'ha convertit en el primer president de l'associació que intentarà solucionar el problema de «l'intrusisme», cada vegada més estès i conflictiu.

D'altra banda, d'igual manera que entitats com ara el GOB o Arca, per exemple, l'Associació de Margers de Mallorca desenvoluparà tasques d'assessorament (a clients, promotors, particulars, institucions), efectuarà controls d'obres, denunciant o alabant determinades actuacions, decisions i projectes i reunirà els seus socis, entre altres funcions. Una de les feines, que ja ha realitzat, és la d'implicar diferents conselleries en el seu programa. Tots aquells que vulguin adherir-s'hi, poden informar-se a Fodesma (Consell de Mallorca). Està en joc el patrimoni de la pedra, des de fa segles i segles, fins al més actual.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.