muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Una exposició reuneix diferents vaixells de jugueta del segle XX

Porto Pi Centre acull els més de 250 exemplars d'aquesta mostra

Una variada flota de jugueta composta per 250 vaixells de tot tipus fabricats al llarg del passat segle, ocupa durant aquesta setmana i fins al proper dissabte, onze vitrines a les tres plantes de Porto Pi Centre, transportant el visitant a una altra dimensió en el temps. Quan la llauna cobrava forma i color per convertir-se en el somni dels al·lots d'antany, en un temps en què la fantasia anava al compàs d'una clau de corda. El seu artífex, Manuel Rives, director de l'Escola Nàutica Palma, un apassionat de la història naval i del seu exponent més entranyable, els vaixells de jugueta, mostra el que representa una àrdua tasca de recerca, restauració i conservació a l'encalç d'atresorar la millor col·lecció d'aquest tipus a escala nacional.

Un conjunt sense igual constituït per peces úniques de marques ja llegendàries, molt apreciats al mercat internacional de subhastes i antiquaris. A títol d'exemple, el conjunt de joguines que forma aquesta particular mostra, (que ha suscitat el reconeixement de professionals, com el director del Museu Naval de Madrid, José Ignacio González-Aller; la directora del Museu Marítim de Barcelona, Elvira Mata i Enrich; el director del Museu Valencià del Joguet, José Pascual Sellés; el capità marítim de Balear, José Escalas; l'antiquari Pepe Rubio o el president de l'Assemblea de Capitans de Yaste de Balears, Juan José Coll), ha estat valorat entorn dels 480.000 euros, indica Antonio Fita, gerent del centre comercial.

Un valor material ínfim, si es compara amb la càrrega sentimental que posseeix com patrimoni humà, supervivent de l'oxidació o del naufragi en el passat. La seva simple contemplació ens recorda altres èpoques, en particular els anys 20, amb els seus majestuosos trasatlàntics de línia regular o els poderosos cuirassat,s orgull dels seus respectius pavellons que, exhibeixen a tot arreu. Vaixells emblemàtics, reduïts a la miniatura caricaturesca, la presència, de la qual s'alterna amb iots, canoes i llanxes de la Belle Epoque, al costat d'unitats navals menors com submarins, canoners i torpediners, llestos per solcar les aigües d'una banyera o d'un estany.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.