nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El Consell divulga la història del Regne a través de Jaume III i Sanç

Els nous gegants foren presentats amb motiu de la Diada de Mallorca

La Diada de Mallorca 2002 visqué ahir un dels seus actes principals. La capella de la Misericòrdia fou escenari de la presentació dels nous gegants del Consell; Sanç i Jaume III. Amb aquestes incorporacions la principal institució insular culmina el projecte encetat l'any passat també amb motiu de la Diada, quan es presentaren Jaume II i Esclarmunda. D'igual manera que al 2001, els compassos dels Ministrils amenitzaren l'acte, amb la marxa d'autoritats, el ball dels gegants i La Balanguera. La representació política va estar encapçalada per la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar; l'impulsor del projecte i cap de Relacions Institucionals, Guillem Ginard; i la consellera de Cultura, Maria Antònia Vadell.

Els reis Sanç i Jaume III foren els dos darrers monarques del regne privatiu de Mallorca. Al primer l'anomenaven el rei mercader perquè promogué una important flota comercial i de defensa de pirates i corsaris. Aconseguí el regnat més fructífer de l'Illa i instituí el 1312 la bandera mallorquina. Per això, va vestit amb una túnica quatribarrada, una capa morada i un pergamí, el document institucional de la bandera. Mentrestant, Jaume III, nebot de l'anterior, i de caràcter «capriciós» segons el presentador Guillem Ginard, regnà entre 1324 i 1349, any en el qual morí a la batalla de Llucmajor, fet que posà fi al regne privatiu de Mallorca. Aquest monarca llueix indumentària guerrera, du el famós llibre de Lleis palatines i una espasa.

La presidenta del Consell expressà la seva satisfacció per la culminació d'aquest pla, aconseguint així l'objectiu de recuperar els símbols històrics i aproximar la institució a la gent. En aquest sentit "recordà Munar", s'instituí La Balanguera com a himne i s'organitzà la Diada anual per commemorar l'acte de confirmació, per part de Jaume II, als habitants de l'Illa els seus privilegis i llibertats atorgats pel seu pare, Jaume I el Conqueridor. Així mateix, la presidenta destacà la importància de crear memòria col·lectiva amb actes festius, com el programa Coneguem els reis de Mallorca.

Es tracta d'una 'passejada' cultural, amb cercaviles, animació i teatre de carrer a càrrec dels gegants del Consell, de personatges medievals i del Joch de Ministrils "desapareguts a principis del segle XVIII i recuperats fa un parell d'anys. Tot aquest espectacle popular es va lluir ja ahir vespre a Santa Margalida, i, en el marc de la Diada, també es desplegarà a Lloseta, Pollença, Maria de la Salut, Manacor, Llubí, Campos i sa Pobla. El dia gran, dia 12, s'exhibiran entre el veïnat a Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.