algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.91°
15°

Els estatuts de la Miró prohibeixen destinar les obres a altres centres

El nét de l'artista comunicà de forma oficial a Cort la seva decisió de retirar les peces

71088
Vistes del pati d'entrada de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

Els estatuts de la Fundació Pilar i Joan Miró impedeixen que cap de les obres que formen part dels seus fons puguin ser destinades a qualsevol altre centre de manera permanent. Així ho estableix l'article 21, que indica que «els béns de la Fundació no podran ser destinats a finalitats diferents als prevists en aquests estatuts», unes finalitats que són les de fomentar i difondre l'obra de Joan Miró, el coneixement artístic i fer arribar l'estètica de l'art contemporani als ciutadans de Mallorca, però sempre des de la Fundació Pilar i Joan Miró, tal com s'estableix des dels estatuts. Aquests articles no es refereixen a les cessions temporals per realitzar exposicions en altres museus, que sí estan permeses i que són una pràctica comuna de tots els museus i una font important d'ingressos.

En aquests mateixos estatuts només es preveu una possibilitat perquè les obres que formen la Fundació Pilar i Joan Miró passaran a un altre centre d'art i és la desaparició d'aquesta mateixa. En l'article 25 es diu: «La Fundació per la seva naturalesa, interès públic de les seves finalitats culturals, i per les condicions amb què atorga la seva donació Joan Miró, tindrà caràcter permanent o perpetu. Això no obstant, si per qualsevol causa o motiu s'extingís per no poder continuar complint les seves finalitats fundacionals, el seu patrimoni haurà de ser destinat, per acord de l'Ajuntament i del Patronat, a finalitats o institucions anàlogues, en benefici i interès del poble de la ciutat de Palma de Mallorca».

Amb aquests estatuts es dissipa el temor, provocat arran de declaracions abocades per membres d'un sector dels hereus de Joan Miró, que la major part de les obres que formen actualment els fons de la Fundació poguessin passar a engrossir els fons d'altres centres d'art. Les acusacions en concret es referien al Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma com a dipositari d'aquestes peces.

El proper dia 20 de setembre els hereus de Joan Miró procediran a retirar els fons de la seva propietat que fins al moment han romàs dipositats a la seu de la Fundació. Com ja havia avançat el net de l'artista, Joan Punyet Miró, remeté ahir al registre de Cort un duplicat d'una carta en la que comunicava formalment les seves intencions al batle Joan Fageda i a la regidora de Cultura, Carme Feliu. Punyet, que no volgué revelar el contingut de la missiva, explicà que el destí de les prop de vint peces serà «un estudi. Hi romandran un any fins que passin les eleccions i es decideixi renegociar la devolució al centre».

En absència del batle, Carme Feliu, tingué constància de l'entrega de la carta a través d'aquest mitjà ja que «no ha existit cap tipus de contacte físic». Feliu apuntà que aquest fet podria ser degut al fet que l'entrega de la missiva s'hagués fet al registre de Can Bauçà. En aquest cas la tinent de batle rebrà avui el comunicat. La regidora volgué tranquil·litzar els mallorquins i assegurar que «queden moltes obres importants al centre i, a més, hi haurà aportacions d'altres familiars de l'artista».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.