cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Trobades les millors monedes d'or romanes de Mallorca

Les principals troballes són sis monedes d'or romanes i la descoberta d'una nau grega

36252
Una de les monedes amb la imatge de l'emperador Honori.

La campanya d'arqueologia subaquàtica de cala Sant Vicenç (Pollença) ha tret a llum restes de fins a cinc vaixells de diferents èpoques i ha estat considerada pels seus resultats científics «excepcional». La intervenció l'ha realitzada el Consell en col·laboració amb el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Entre les troballes més espectaculars s'hi troben sis monedes d'or romanes que daten del segle V després de Crist i són les millors trobades a Mallorca.

El codirector del projecte d'intervenció, Xavier Nieto, explicà que «totes estan en un magnífic estat de conservació, són del mateix taller d'encunyació i tenen la mateixa inscripció; Honorius Pater Patriae Augustes». A l'anvers apareix un bust de l'emperador Honori i al revés un soldat, amb el símbol de la victòria, trepitjant un enemic caigut. Es tracta d'unes monedes que se situen al voltant de l'any 420 i «el més sorprenent de la descoberta és que, a part d'aquestes monedes, no ha aparegut ni un sol fragment ceràmic que es pugui situar en el segle V», afirmà Nieto.

Tot i que la troballa de les monedes ha estat un gran èxit, els arqueòlegs coincidiren en què la descoberta del vaixell grec de finals del segle VI o principis del V abans de Crist ha estat la millor troballa. Tant Nieto com Ferran Tarongí, l'altre codirector de la campanya, destacaren que aquest vaixell «és el més antic excavat a Mallorca» i que «la seva arquitectura constitueix un document històric excepcional tant per conèixer la cronologia naval del moment com per la seva tècnica constructiva força particular». El particularisme es fonamenta en què és una embarcació construïda seguint la tècnica anomenada de vaixells cosits. El sistema consisteix en la unió de totes les peces mitjançant un complex sistema de rebaixos i forats pels quals es passaven unes cordes primes que cosien i lligaven el casc i l'engranatge. Segons explicaren els arqueòlegs, en tota l'embarcació no hi ha ni un sol clau metàl·lic.

La nau, que devia amidar entre quinze i vint metres d'eslora, transportava una càrrega formada per ceràmica grega del tipus figures negres, plats i ceràmica de cuina, àmfores per al transport del vi, molins de pedra per moldre cereals, àmfores púniques, fustes treballades i una gran quantitat d'objectes diversos. Entre ells ressalten quasi un centenar de denes de collar en pasta de vidre de colors diversos. A manera de conclusió, segons Nieto, «podem parlar d'un carregament heterogeni que ens aproxima al mercat del moment i que evidencia el paper de lloc d'intercanvi i de connexió que desenvolupà Mallorca en la Mediterrània des d'èpoques tan remotes». Nieto afegí que «de vaixells com aquest només se'n coneixen una dotzena en tot el món, i aquest és el quart o cinquè millor per la gran informació que ha oferit».

A més d'aquesta embarcació i sense descartar el possible vaixell romà d'on procedeixen les monedes d'or, també s'ha trobat una barca romana del segle I abans de Crist, una altra del segle I després de Crist i una moderna del XIX. A grans trets, pel que fa al del segle I abans de Crist, d'ell s'han extret objectes ceràmics de tipus sigilata fabricada a França, a forns de Graufesenque, actual Millau. Una sèrie de tassons de Parets fines fabricats a Andalusia completaven el carregament. En el del segle I després de Crist s'ha trobat una àmfora italiana tipus Dressel 1 pel transport de vi i més fragments d'àmfores.

Fou precisament l'indici de l'existència d'aquesta àmfora la que impulsà aquesta campanya subaquàtica, la primera que du endavant una institució pública a Balears. L'any que ve no es descarta que els arqueòlegs tornin a treballar a la zona. Així i tot el Consell ja tindrà a la seva disposició un vaixell propi. Es tracta d'El nuevo Tomàs una antiga barca de bou que s'havia de donar de baixa. Els arqueòlegs acaben avui l'excavació i sobre les restes que hagin quedat al fons marí s'han dipositat tones d'arena i pedres per tal que ningú no pugui accedir-hi.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.