nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Aranda: «El meu projecte prioritari és deslligar-me dels grans productors»

Vicente Aranda ultima a Mallorca els darrers detalls de la seva pel·lícula «Carmen»

36274
El cineasta, després de l'èxit de «Juana la Loca», prepara «Carmen». | T.L.

Vicente Aranda és un dels estiuejants més antics de Mallorca. Ve des del 1956. De l'Illa diu que li agrada el clima i el seu ambient, i que la costa nord el fascina. Afirma que per ell és com un fiord. El cineasta ens rep amb la porta oberta i un ample somriure a casa seva, on ultima els detalls del proper film, Carmen.

"Per què heu elegit Paz Vega per al paper de Carmen?
"Li vaig fer una prova per a Juana la Loca i m'agradà. Crec que s'ajusta a l'estereotip d'andalusa: morena d'aspecte i passional als gests.

"Estau considerat un director que aconsegueix grans interpretacions, sobretot femenines... Quin és el secret?
"La feina. Pilar López de Ayala estigué quatre mesos assajant amb Alicia Hermida. Per a mi fou fonamental que, quan arribà al rodatge, sabés els diàlegs com el Pare Nostre. El principal obstacle de l'actor és el guió.

"Cèlebre per portar al reconeixement dones com ara Victoria Abril, què cercau en una actriu?
"Que sigui instintiva. Som partidari de la improvisació, però fruit d'una feina.

"Per què el vostre film no tindrà res de Bizet?
"Bizet convertí Carmen en una carxofa. Un ésser rebel i petit, oposat a Micaela, inexistent al llibre, i que té totes les virtuts de les quals està mancada Carmen. Però Carmen ni menteix, ni roba, ni mata a l'òpera, i això és mentida. La novel·la de Prosper Merimée fa una descripció del personatge com una dona fatal i malvada.

"I com serà la vostra versió?
"No podem desvincular-la de factors com la Guerra de la Independència i el regnat de Ferran VII, una de les èpoques més tristes d'Espanya. En aquest context, no es pot considerar Carmen com una feminista, sinó com una supervivent. Jo sent simpatia per aquest personatge. Carmen porta dins Micaela, però l'odia, la detesta. S'enamora de don José, que només aspira a estar amb Micaela per portar una vida plàcida, i Carmen prefereix morir abans que convertir-se en Micaela.

"Erotisme i sexe, dos temes recurrents en la vostra trajectòria. Com seran tractats?
"No sé per què tenc el tòpic de l'erotisme, sempre l'he evitat. Això no obstant, consider la sexualitat important i l'he mostrada sempre, sense fugir-ne. La sexualitat per Carmen és un element per emprar fins que coneix José, llavors cau en les emocions. De Paz Vega esper naturalitat i gens de rubor.

"Continuau pensant que la pel·lícula «Los Otros» no hauria d'haver anat als Goya?
"No crec que tots els actors fossin elegits en una primera votació. El sistema d'elecció està mal organitzat. El fet que votin tan poques persones permet a un lobby concentrar la votació.

"S'ha comentat que adaptareu un llibre de Porcel, és cert?
"Hi hagué converses. M'ensenyaren un guió que no m'agradà. Però l'obra és interessant, encara que no hi ha res decidit. Per ara, el més important és deslligar-me dels productors, i això significa que he de fer pel·lícules més modestes. De cada vegada em tempten amb treballs més ambiciosos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.