cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
19°

Antoni Catany mostra a la Fundació Miró les seves «Illes de desig»

L'exposició aplega més de vint fotografies inèdites de l'autor fetes entre 1997 i 2002

90750
A la imatge, fragment d'una fotografia de Murano.

Illes de desig és el recull d'una vintena d'obres del fotògraf mallorquí Toni Catany, que des d'avui i fins el 30 de juny es pot veure a l'Espai Zero de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. La mostra aplega imatges inèdites del fotògraf, realitzades per Catany durant els seus viatges entre el 1997 i el 2002. Com a punt comú, aquestes fotografies parteixen del fet d'haver estat fetes totes en diferents illes, des de la Mallorca natal de l'autor fins a Cuba, passant per Venècia, illa Margarita (Veneçuela) fins a San Pedro de Macoris (República Dominicana).

Per Catany, la mostra «és un resum del que faig sempre, però en petit format, perquè la tècnica ho requereix». Les imatges que es mostren són polaroids transportades, impreses en paper d'aquarel·la «que en molts de casos s'han modificat, amb pà d'or o amb pigments, i en altres es mantenen sense cap retoc. Simplement, es tracta de tornar-hi a posar els colors que he perdut per la impressió».

L'artista, que aquest mateix any ha estat guardonat amb el premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura, i amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, explica que «tot i ser fotografies són també obres pictòriques. La història de la fotografia comença amb les pintures rupestres. De tota manera, el meu punt de referència en fer fotografies en color és la pintura, perquè la fotografia es va inventar en blanc i negre. De fet, els temes de les meves fotografies són els grans temes de les arts plàstiques, els retrats, els paisatges i les natures mortes».

Catany, que impartirà un taller sobre natures mortes a la Fundació Miró aquest estiu, assegura que té molta d'importància el fet de la seva pròpia insularitat, «perquè tots els paisatges els compar amb el meu». L'artista, que posa de manifest que la seva fotografia perfecta és aquella «capaç de transmetre el mateix estat d'ànim que tenia quan la vaig fer, o si més no acostar-s'hi», prepara una retrospectiva sobre el conjunt de la seva obra que es podrà veure aviat a Palma, en un lloc i en una data encara per determinar.

Perfum
En paraules de Lourdes Sampol, comissària de la mostra, «aquestes imatges no tan sols transmeten l'emoció del viatge, sinó que van perfumades amb l'essència de cada lloc». Sampol, que defineix l'exposició com «la crònica d'un viatge», explica que el títol Illes de desig fa referència al fet que «cada illa conté el desig de qui la visita». Catany hi afegeix «el desig de conèixer allò desconegut, l'experiment contínuament».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.