nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 12.82°
17°

El Museu de Mallorca completa les instal·lacions amb vuit sales noves

Les estances recorren des de la protohistòria fins al món clàssic de la nostra Illa

40116
Imatge d'una de les vuit sales per Damià Pons i Rosselló Bordoy. | L.MOYÀ.

Dilluns que ve s'obren al públic les darreres vuit sales del Museu de Mallorca, amb les quals es completa el projecte museogràfic aprovat el 1975. Aquestes sales, dedicades a la protohistòria i al món clàssic, se sumen a les estances de prehistòria inaugurades el mes de desembre del 2000. Les noves estances recorren el període talaiòtic final, les colonitzacions, els santuaris talaiòtics en el moment de la seva culturització, la romanització i l'època antiga tardana. D'aquesta manera, el museu ofereix una visió de la història de Mallorca des de la prehistòria fins a l'actualitat.

Durant la inauguració oficial es retrà homenatge al director del Museu des de 1961, Guillem Rosselló Bordoy, que amb aquest acte s'acomiadarà del seu càrrec. Així mateix, durant l'acte es presentarà un llibre en el qual s'apleguen els treballs científics dedicats a ell. «Es tracta d'un premi per haver deixat la institució del tot completa», assegurà Damià Pons, conseller de Cultura del Govern.

La micronaveta procedent de la necròpoli de Son Real (Santa Margalida) rebrà els visitants de la primera sala, dedicada al període talaiòtic final. També s'hi poden contemplar peces del turó de ses Beies (Calvià) i de diversos indrets que mostren com es feien els rituals funeraris del ressenyat període, en el qual la població indígena es trobava en ple contacte amb tots els centres comercials de la Mediterrània. Entre les peces destaca una recopilació de mostres arqueològiques de Son Oms. Més endavant, s'inclouen restes de troballes del Sec (Calvià), a través de les quals es dóna a conèixer el naufragi d'una nau grecopúnica del segle V abans de Crist.

Les següents estances se centren en la conquista romana. «Els elements es basen en la romanització rural», afirmà Bordoy. La vida domèstica romana s'explica mitjançant «la reconstrucció d'una casa», indicà el director del Museu. S'hi pot veure una cuina, un magatzem, un espai de culte i un altre de dedicat als ritus funeraris. El recorregut acaba amb el mosaic de Son Fadrinet. Aprofitant la construcció de les noves sales, s'han remodelat les dedicades a la part islàmica del Museu amb una nova retolació, revisió dels materials... i així fer l'obertura definitiva de totes les dependències del Museu des de la prehistòria fins a l'època moderna.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.