nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Els ciutadans varen conèixer la Palma de la dona del segle XIX

Arca organitzà un recorregut per conèixer diferents llocs de la ciutat

Gràcies al projecte «Embarca't», impulsat per l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (Arca) i la Direcció General de Cultura del Govern balear, s'ha posat en marxa per als caps de setmana diferents itineraris pels racons més emblemàtics, alhora que recòndits, de la nostra ciutat. Sota el títol La ciutat de les dones, es va desenvolupar ahir el primer d'aquests recorreguts. Conèixer una Palma diferent a través de les dones i de les seves tasques diàries en el segle XIX va ser l'objectiu perseguit per Arca.

Joana Maria Escartín, professora de la Universitat de les Illes Balears, va ser l'encarregada de guiar el recorregut i analitzar tots els espais. Amb l'ajuda de les seves explicacions els participants varen poder detectar els llocs de Ciutat on la presència femenina era diària i abundant durant el segle XIX i la primera meitat del XX. Tot això perquè a partir d'ara, a més de contemplar la rica arquitectura civil de la Palma antiga, també es reconeguin els espais viscuts amb intensitat per gent anònima, en aquest cas dones. Dur a terme l'itinerari ha estat difícil per les escasses empremtes visibles.

La ruta, en la qual van participar unes 40 persones aproximadament, va partir de la seu d'ARCA, al carrer de la Pau. Progressivament, el grup es va anar endinsant pel centre antic de Palma per trobar les zones femenines per excel·lència. Van destacar llocs com la font de sa Princesa, la plaça del Mercat, la de sa Peixateria o la de Santa Eulàlia, on les dones es trobaven i compartien experiències. A través d'aquest itinerari es va poder descobrir què és una casa bressol, on es recollia l'aigua de les fonts, l'amuntegament poblacional entorn dels mercats, els àmbits ocupats per les criades de les cases burgeses, entre altres temes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.