cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

Vicenç Calonge presenta el recull de poemes «L'aigua del temps»

«Aquest llibre culmina un procés començat fa 30 anys en decidir ser poeta», assegura l'autor

L'escriptor felanitxer Vicenç Calonge acaba de publicar el seu sisè recull de poemes, L'aigua del temps, i el presentarà aquest vespre a les 20.30 hores a la Bibliotecva de la Misericòrdia de Palma. Per l'autor és un dels seus volums més especials, ja que «culmina un procés començat fa trenta anys, quan en tenia desset, i vaig decidir ser poeta». Des d'aleshores s'ha dedicat a l'estudi d'aquest gènere literari i ha estat guardonat amb el premi Rei en Jaume de Poesia, entre d'altres.

L'aigua del temps parteix d'una cita de l'autora medieval alemanya Hildelgarda von Bingen: «Déu ha reunit en l'home tots els éssers. Ha assenyalat també en ell el mateix ordre de les distintes estacions». A partir d'aquí, Calonge desglossa els seus records en els dotze mesos de l'any aplicant a cadascun un sentiment diferent. Així, «el gener és el mes de l'innocència perduda», tal com manifesta l'autor i recalca Àngel Terron en el seu pròleg. «Setembre i octubre fan rodar el vers i passar els anys i novembre és per recordar els qui no hi són». Vicenç Calonge defineix el seu llibre com «un treball d'orfebreria» perquè s'hi ha esmerçat molt en «ajuntar la forma i el contingut, no fer rimes fàcils i arribar a un cert classicisme». A més, el dedica a «tots els poetes de Mallorca a través dels quals he après molt». I, en concret, als que han passat per centres com Es Pinzell.

La poesia de Calonge no és existencialista i filosòfica, «com és el cas de Carles Riba», afirmà, sinó que el poeta juga amb les paraules, «com J.V. Foix», afegeix. Justament, el seu quart poemari és explícitament un joc, començant pel títol: «Joc i Colors del Viure». Amb aquest recull el felanitzer obtingué el premi de Calvià citat anteriorment. La metafòra és també una constant en els llibres de Vicenç Calonge, ja que «és allò que diferencia el poeta de la resta d'escriptors».

A la presentació de l'obra de Calonge que es féu ahir, que no té res a veure amb la que se celebrarà aquest vespre, hi assistí també la directora insular de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Maria Palou. La directora destacà la importància de donar suport a la poesia, ja que la considera «la més alta de les arts». Palou manifestà que «si bé la gent que llegeix poemes és una minoria, hem de fer el possible per posar-la a l'abast de tots els públics». Vicenç Calonge és el president i fundador del centre cultural Capaltard i delegat a les Illes del centre català PEN, a més de col·laborar a la premsa i a la ràdio.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.