cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.56°
10°

El pensament i l'obra literària de Melià, reunits en dos volums

Ambdós llibres enceten l'obra completa d'aquest reeixit intel·lectual mallorquí

L'editorial Proa ha posat en circulació els dos primers volums de l'obra completa del misser i escriptor Josep Melià. Ambdós toms abracen respectivament el pensament i la creació literària d'aquest reeixit intel·lectual mallorquí que finà l'estiu de fa dos anys. El tercer volum, centrat en la relació de Melià i l'art, veurà la llum a finals d'any i el 2003 es clourà la col·lecció amb l'edició dels dos darrers toms. Aquests últims aplegaran les nombroses col·laboracions periodístiques que féu amb diverses publicacions i l'obra castellana del nacionalista. D'aquest recull formarà part Informe sobre la lengua catalana, La trama de les escribanos del agua o Así cayó Adolfo Suárez, entre d'altres.

Amb presentació de l'historiador Antoni Marimon, el Pensament de Melià es replega en més de set-centes planes que s'obren amb Els mallorquins, obra cabdal del nacionalisme polític illenc. Títols tan essencials com La nació dels mallorquins o La Renaixença a Mallorca i El dret civil a les Balears fan part també del volum, que es completa amb una revisió de Melià sobre la figura de l'intel·lectual Joan Estelrich Artigues i la seva lliçó magistral amb motiu de la seva investidura com a doctor honoris causa de la Universitat balear. La preocupació per la identitat dels mallorquins i pel nostre país són dues de les constants de Josep Melià, que anaren més enllà del seu pensament i dels quals la seva faceta creativa en va beure força. La vasta col·lecció destina en el segon tom més de vuit-centes planes a recollir l'obra literària, potser la més desconeguda de l'escriptor.

Presentada pel filòleg Pere Rosselló Bover, llibres de narrativa com les Rondalles de picador, Les pluges de sal, Aquella al·lota ajaguda, La torre de Babel i altres províncies, Per un batec de l'ànsia i Menjaràs baladre s'ofereixen complementades amb el poemari Perquè cal ser covard, en el qual es recullen 22 rimes. El director editorial del projecte, Isidor Cónsul, avançà alguns dels continguts del tercer volum, en el qual destaquen assaigs com Art i capitalisme, Miró, vida i gest i una llarga llista de monografies d'artistes com ara Eusebi Sempere, Isabel Villar, Ritch Miller, Miquel Brunet i Ramon Canet, entre molts d'altres. Aquest tom serà prologat per Guillem Frontera.

Països Catalans  
Els 2.500 exemplars de la primera edició d'aquests dos toms de la col·lecció es posaren a la venda la darrera setmana de gener en tot l'àmbit geogràfic dels Països Catalans. La iniciativa de publicar la col·lecció partí del Govern de les Illes, del Consell de Mallorca, de la Generalitat catalana i de Sa Nostra, atesa la importància de la figura de Josep Melià, un dels intel·lectuals més destacats de les darreres dècades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.