algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

La polèmica obliga a investigar si hi hagué espoli al castell de Santueri

Cultura diu que no té indicis d'exportació il·legal però vol aclarir tot l'assumpte

33216
La setmana passada el Consell mostrà algunes de les peces trobades.

La Comissió de Patrimoni investigarà si el ciutadà suís que trobà el 1998 al castell de Santueri diverses peces que van des del baix imperi romà fins a la conquesta dels àrabs entregà tota la seva troballa al Consell. Així ho manifestà ahir la consellera insular de Cultura, Maria Antònia Vadell. L'obertura d'aquesta investigació significa un canvi de parer sobre el posicionament inicial mantingut pel Consell i obeeix, segons explicà la consellera, a la insistència per part de diverses informacions publicades i del Partit Popular sobre la possible presència de restes arqueològiques d'aquest conjunt a l'estranger.

Ahir, durant la sessió plenària del Consell, els conservadors formularen una pregunta amb la qual apuntaven la possible existència d'indicis d'alguna exportació il·legal de béns arqueològics procedents de Santueri. El PP demanà explicacions a la consellera en considerar-se la possibilitat que s'hagués produït un delicte contra la Llei de patrimoni. Vadell reiterà a Diari de Balears que des del Departament de Cultura «no tenim indicis ni constància que aquest delicte d'hagi produït, però davant la persistència i, com que cada dia surten coses noves, la comissió de Patrimoni, que és qui té capacitat inspectora i de resolució, obrirà una investigació a fons per esbrinar tot el que va passar. Jo a hores d'ara no ho sé i ho vull saber», explicà.

La consellera manifestà que el document per iniciar la investigació ja havia estat redactat. Durant el ple, el Partit Popular també emrpà paraules com «secretisme» i «falta de transparència» davant la societat mallorquina en referència a aquest assumpte. Com ja informà Diari de Balears, l'entrega de les peces es remunta a l'any 1998, quan era conseller de cultura del CIM Damià Pons.

La setmana passada el Consell mostrà algunes de les peces entregades per aquest arqueòleg aficionat que faran part d'una exposició sobre la vida quotidina als castells roquers a final d'any. Cap dels presents no pogué manifestar la seva certesa que totes les restes localitzades per aquest suís fossin entregades i afirmen que «ningú no sap com es va fer la troballa». En el seu moment ni tan sols no s'obrí la pertinent investigació, sinó que fins i tot, el suís prengué part en unes prospeccions posteriors que realitzà el Consell al castell de Santueri. Fins el moment Damià Pons s'ha mantingut al marge d'aquesta polèmica i afirma a una publicació que «es féu i s'ha de fer el que sigui més convenient perquè el patrimoni de les Balears quedi a les Illes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.