nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Can Gelabert mostra la relació pictòrica de «Pere Daura i les Balears»

No apareix a cap enciclopèdia d'art de les Illes Balears, però el pintor Pere Daura (1896- 1976) nasqué a Menorca i, tot i ser català, mantingué una especial relació amb les Illes durant els seus primers anys de producció artística. A Mallorca es tindrà l'oportunitat de conèixer ara la seva obra, reconeguda internacionalment, fins al 24 de març a l'exposició Pere Daura i les Balears. Dibuixos, gravats i pintures de 1914 a 1932, que s'inaugura avui a les 20 hores al casal de cultura Can Gelabert de Binissalem.

Es tracta d'una selecció del fons dipositat de manera permanent al Museu Diocesà de Menorca, a més de les obres realitzades a les Illes "majoritàriament dibuixos i gravats" i altres peces del seu període de formació, especialment de la seva etapa constructiva a París, pròxima a l'obra de Torres Garcia. El Museu Diocesà de Menorca, juntament amb la Fundació Sa Nostra i altres institucions de les Balears, han organitzat aquesta exposició itinerant que acabarà a Eivissa, i amb la qual es pretén aprofundir en el coneixement de la primera època d'aquest artista «nostre» i manifestar la seva relació amb les Illes.

La vida va portar més tard Pere Daura a altres llocs com Barcelona, París i, finalment, als Estats Units, però gràcies a la voluntat de la seva filla, Martha Daura, s'ha creat una xarxa de petites col·leccions a llocs on ell visqué i als quals vinculà de manera important la seva creació pictòrica. Una bona mostra de l'obra de Daura tornà l'any 1995 a Menorca, l'illa on va néixer accidentalment i a la qual després tornà gràcies a la donació de la seva filla al Museu Diocesà de Ciutadella. Una part d'aquesta donació està exposada de manera permanent a la Sala Daura, inaugurada l'any 1996.

La filla de l'autor, Martha Daura, gràcies a la qual ha estat possible la divulgació de l'obra del seu pare als llocs on visqué, ha viatjat expressament des dels Estats Units per ser present a la inauguració d'avui a Can Gelabert. Martha explicava ahir emocionada el reconeixement que ha descobert arreu del món envers l'obra del seu pare, que es troba exposada a importants museus d'Amèrica «al costat de grans genis de la pintura com Dalí, Picasso o Goya», digué.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.