algo de nubes
  • Màx: 12.83°
  • Mín: 7.77°
13°

Can Bordils homenaja Vicenç Mut, el primer astrònom de les Illes Balears

La mostra dedicada al científic du per nom «Mutus»

Llibres del segle XVI, globus celestes, instruments astronòmics i fotografies còsmiques són alguns dels elements que componen l'exposició Mutus. L'astronomia de les Balears: passat, present i futur, que s'inaugurà ahir a l'arxiu municipal can Bordils de Palma. La mostra agafa el nom del primer gran astrònom de les Illes, el mallorquí Vicenç Mut i Armengol (1614-1687), que fou conegut arreu d'Europa com Mutus, forma llatinitzada del seu llinatge. Un exemple de la seva fama és que l'italià Jean Batista Riccioli, el primer que posà nom als cràters de la Lluna, n'hi dedicà un: el 117 de la regió lunar sud-oest. Era l'any 1651.

Mut escrigué diversos manuscrits, alguns dels quals han estat cedits pels particulars a aquesta exposició, i són mostrats en una vitrina juntament amb llibres dels segles XVI, XVIII i XIX. Una altra vitrina presenta les darreres publicacions que s'han fet sobre astronomia a les Balears.

En l'apartat dedicat al passat astronòmic de les Illes, s'hi compten també una desena de globus celestes de diferents mides i èpoques, i un de terraqui que és el més antic del segle XVII. L'exposició mostra també una petita part de l'astronomia popular, ja que «aquests fenòmens han estat molt observats pels nostres avantapassats», declarà Glòria Fortesa, una de les organitzadores. Per això, la mostra inclou panells explicatius de refranys populars relacionats amb el temps.

A la presentació de l'exposició assistiren també el batle de Palma, Joan Fageda, la regidora de Cultura, Carme Feliu, i els astrònoms Lluc Mas i Glòria Sánchez.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.