algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.88°
12°

Barcelona acull els artistes illencs que «recuperaren la contemporaneïtat»

La inauguració de la mostra «Desaïllaments» al centre d'art Santa Mònica fou un èxit

40588
La majoria d'artistes posen davant un quadre de Maria Carbonero. | C.D.

El centre d'art Santa Mònica de Barcelona acollí ahir la inauguració de la mostra Desaïllaments, que recull l'obra de setze artistes balears que protagonitzaren una clara ruptura amb la tradició pictòrica anterior i practicaren el «desaïllament» connectant així amb l'art contemporani occidental. La mostra, comissariada per Guillem Frontera, és una coproducció del Govern de les Illes Balears i la Generalitat. A l'acte assistiren el conseller de Cultura de la Generalitat, Jordi Vilajoana; el del Govern balear, Damià Pons; la del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, Fanny Tur; el ministre de Cultura d'Andorra, Enric Pujal; els directors generals de Cultura de Balears, Pere Muñoz, i de Catalunya, Vicenç Llorca; el comissari, Guillem Frontera; com també la majoria dels artistes participants a la mostra.

Els pintors que integren l'exposició són Maties Quetglas, Rafel Tur Costa, Vicenç Calbet, Ramon Canet, Vicenç Torres, Andreu Terrades, Àngel Pascual Rodrigo, Joan Bennasser, Maria Carbonero, Menéndez Rojas, Rafa Forteza, Patxi Echevarria, Guillem Nadal, Bernardí Roig, Antoni Socias i Horacio Sepere. El comissari de la mostra, Guillem Frontera, encetà els parlaments explicant que aquesta exposició vol posar de manifest de quina manera «un arxipèlag com el nostre va recuperar la sincronia històrica del llenguatge contemporani, i els quadres que s'hi poden veure són els elements narratius que així ho expliquen».

A continuació Damià Pons parlà de la importancia d'aquest intercanvi cultural. «Quan parlam de projecció exterior de la cultura, Catalunya és una destinació preferent». Afegí que «els artistes que apareixen aquí ja tenen per si sols una trajectòria fora de Balears». «L'exposició és una prova clara del conjunt d'iniciatives que volem compartir els dos governs. És una mostra que il·lustra la riquesa de la pintura balear actual, i la majoria dels artistes aquí presents conviuen amb la plàstica catalana», digué Vilajoana. Per la seva banda, els artistes manifestaren la seva satisfacció per aquesta mostra. «Ja era hora que es pogués veure que la creació que es fa a Mallorca és exportable. Tenim una maduresa artística», comentà Ramon Canet.

Menéndez Rojas indicà que, tenint en compte l'entorn d'on provenen els artistes, «l'exposició destaca per la seva diversitat». Joan Bennaser parlà del sentit mediterrani que posseeixen els artistes illencs i que és present a totes les obres. «Els illencs som capaços d'integrar el que ens ve de fora, però sense oblidar allò que és propi». La inauguració gaudí, a més, de l'assistència dels escriptors Baltasar Porcel i Sebastià Alzamora; del fotògraf Toni Catany; dels galeristres Pep i Federico Pinya; com també de la directora del Centre de Cultura de Sa Nostra, Francisca Niell; la sostdirectora, Magdalena Aguiló, i el cap de l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra, Andreu Ramis. La mostra tindrà una important projecció exterior. En principi s'ha previst la presentació de Desaïllaments a Roma i a Berlín. La pròxima col·laboració podria ser també d'escultures.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.