algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Un volum recupera la història i les imatges dels «Orgues de Mallorca»

Els organistes Toni Mulet i Arnau Reinés i el fotògraf Justo González firmen el recull

40666
Gairebé totes les esglésies tenen orgue. El del Coll d'en Rabassa.

Els organistes Toni Mulet i Arnau Reinés, juntament amb el fotògraf Justo Gónzalez, acaben de treure al mercat el volum Orgues de Mallorca que, editat per Olañeta, recupera la història i les imatges d'aquests instruments a la nostra illa. El volum, amb pròleg de Rafel de Lacy, presentació de Gabriel Janer Manila i epíleg de Josep Maria Llompart, és fruit «de més de quinze anys de feina de recopilació i investigació», segons explica Toni Mulet, un dels seus coautors. La idea de dur a terme un treball d'aquestes característiques, que ara surt a llum, va sorgir davant del fet que «no hi havia res de publicat a Mallorca sobre aquest tema, i a nosaltres com a organistes ens interessava fer-ho».

El llibre està estructurat en diferents apartats que recullen aspectes diversos dels orgues mallorquins, que van des de l'aproximació històrica a l'instrument, passant per la seva estructura, a la descripció i documentació dels orgues que es conserven, dels orgues desapareguts i dels orgueners de tota l'Illa, des del segle XIV fins a l'actualitat. Segons Mulet, aquesta ha estat una feina complicada que, entre altres coses, ha comportat «la visita a tots i a cada un dels instruments, per a la qual cosa hem estat tres anys». En aquest sentit, Mulet posa de manifest que en el volum «surten inventariats tots els orgues que es coneixen a Mallorca, tant si són públics com privats».

En aquest sentit, Mulet explica que «el patrimoni organístic de Mallorca és molt superior al que es pensava, ja que trobam en aquest volum 120 orgues, i això té una explicació: fa més de dos-cents anys que Mallorca no pateix una guerra i, per això, no s'ha destruït cap d'aquests instruments». Quant a aquest inventari dels orgues existents a Mallorca, dels quals es resumeix breument la història, situació i estat actuals i descripció de les diferents parts que els componen, n'hi ha alguns, com ara el de la Seu, que «encara conserva la seva façana gòtica del segle XV; o el de Fornatlutx, que data de final del segle XVI». Segons Mulet, la majoria dels orgues que es conserven avui dia «combinen elements i façanes de diverses èpoques».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.