algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.89°

L'amistat entre Espriu i Rosselló-Pòrcel serà objecte d'una exposició

La mostra, comissariada per Xavier Abraham, analitzarà la relació entre els dos escriptors

41890
Bartomeu Rosselló-Pòrcel fou molt amic del narrador català.

La relació d'amistat que unia els escriptors Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Salvador Espriu serà objecte d'una exposició que, amb el suport de la Conselleria de Cultura del Govern balear, es podrà veure després de l'estiu a l'Espai Ramon Llull de Palma. Rosselló-Pòrcel, poeta mallorquí, i Salvador Espriu, narrador i dramaturg català, foren amics, segons Xavier Abraham, comissari de la mostra, «des que es conegueren fins a la mort de Rosselló-Pòrcel, després de la qual Espriu es convertí en el seu valedor».

D'aquesta manera, l'exposició se centrarà en la dècada dels 30, quan els dos literats iniciaren la seva relació després de conèixer-se a la Universitat de Barcelona, però també repassarà la infantesa i la joventut de dues de les grans figures de la literatura catalana del segle XX. Xavier Abraham posa de manifest que «Rosselló-Pòrcel i Espriu eren dues persones intel·ligentíssimes que s'admiraven mútuament. Els dos tenien molt clar quin era el seu paper i no interferien l'un en la vida de l'altre. Un era el poeta i l'altre el narrador i, malgrat la seva amistat i el fet que es llegien l'un a l'altre i es criticaven i aconsellaven, cap dels dos no manifesta en la seva obra influències de l'obra de l'altre».

Quant a les característiques que unien els dos escriptors, Abraham fa referència a «interessos comuns que es posen de manifest en la seva obra, com ara la història i el fet que els dos sentien vertadera passió per la lectura». Abraham creu que una de les bases d'aquesta amistat fou que «els dos s'ho passaven molt bé en comú».

L'exposició està estructurada entorn a panells on es mostren gran quantitat de documents i algunes imatges que posen de manifest els vincles que existien entre aquests dos personatges. Tota aquesta documentació, fruit d'una important recerca, implica, segons Abraham, «situar els personatges al moment històric i explicar al públic què és exactament allò que té al davant». En certa manera, la mostra, elaborada amb la col·laboració de la germana de Rosselló-Pòrcel i el centre de Documentació i Estudis de Salvador Espriu d'Arenys de Mar entre d'altres, té «un cert esperit didàctic perquè totes aquelles persones que vulguin puguin aprofundir en les figures de tots dos escriptors».

Ampliació
La figura de Bartomeu Rosselló-Pòrcel ja fou objecte d'una mostra que repassava part de la seva vida i trajectòria com a escriptor. Amb aquesta exposició conjunta s'ampliarà la informació sobre el poeta mallorquí, reforçada amb la relació que mantingué amb el català. L'exposició probablement passarà per Barcelona, Andorra i Arenys de Mar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.