Amb un «bon dia» començà Pere Muñoz, director general de Cultura del Govern, la seva intervenció a la roda de premsa amb la qual es presentà als periodistes croates la Biennal Mediterrània 2. Art entre costes, que s'inuagurà ahir a la ciutat croata de Dubrovnik, en la qual figuren tretze artistes de Mallorca. Muñoz volgué deixar constància de la identitat balear en una trobada, en la qual també participen Croàcia i Itàlia, plantejada per provocar un debat entre identitat i globalització.
«Us salut en català per contar-vos que a Balears tenim una llengua pròpia que compartim amb Catalunya i València, tres comunitats del Mediterrani. Espanya és un Estat gran, amb diferents cultures que tenen un estil propi lligat, en casos com el nostre, a la cultura mediterrània, més que a l'atlàntica o cantàbrica», digué Muñoz. «Les Balears són un territori turístic amb una important producció cultural, amb diferents nexos d'unió amb altres pobles mediterranis, on volem combinar turisme amb alguna cosa més, amb la cultura; de la mateixa manera que Dubrovnik, Eivissa, una de les illes del nostre territori, també es patrimoni de la humanitat» afegí.
Els artistes mallorquins mostren a la Biennal propostes molt diferents. «Utilitzant les possibilitats que ofereix el llenguatge internacional de l'art es conten històries diferents», posà de manifest Pablo Rico. «La Biennal no és només una selecció d'artistes, sinó que ha suposat una reflexió en la qual destaquen aspectes com el turisme, que ha provocat problemes de contaminació cultural, o lingüística» afegí Rico, responsable de la selecció balear.
Itàlia i Croàcia
Presents a la roda de premsa de presentació de la Biennal
Mediterrània es trobaven els representants dels governs italià i
croat, països que també participen en aquesta trobada, així com els
respectius comissaris artístics Valerio Dehó, pel que fa a Itàlia,
i Zvonko Makovic, en el cas de Croàcia. Així mateix també es va
comptar amb la presència del president de la Fundació Mediterrània,
Gaettano Grillo.