algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

«Nadius fora» a la performance de Cala Sant Vicenç

Una pancarta del madrileny Santiago Sierra fou la causa de diversos malentesos

41964
La pancarta va aixecar una forta polèmica. | J.M.

La primera edició de l'actuació artística Aftersun 2001 que se celebrà ahir horabaixa a la pollencina cala Barques, a la Cala Sant Vincenç, començà de bon matí marcada per la polèmica. Entre les intervencions previstes d'ahir figurava la de l'artista madrileny Santiago Sierra. La seva acció consistia en una pancarta amb el lema Inländer Raus (nadius fora) que parafrasejava el lema nazi, però a l'inrevés Ausländer raus (estrangers fora). La pancarta, a petició de l'autor, fou penjada de matí a la cala, però posteriorment la mateixa brigada municipal que la col·locà la despenjà per ordre de batlia, ja que s'havien rebut queixes sobre el seu contingut.

La intenció de Sierra era deixar-la penjada fins que algú la retiràs, allò que no esperava era que aquest algú fou precisament «qui ens ha donat permís i suport per posar-la». El regidor de Cultura de Pollença, Guillem Mateu, explicà que «tot ha estat a causa d'un malentès» i, finalment, fou recol·locada. Pel que fa a la resta d'intervencions, aquestes se centraren, en el cas de les pollencines Susy Gómez i Aina Perelló, en la platja, mentre que la catalana Eulàlia Valldosera presentà, a la caseta del pescador, una filmació feta en una intervenció anterior a Istanbul.

La primera a deixar la seva empremta a la platja fou Susy Gómez, que realitzà, sota el títol d'Hogar dulce hogar, una sèrie d'intervencions interrelacionades. No sé decir las veces consitia en el fet de tombar-se sobre una immensa tovallola feta de tovalloles cosides que Gómez es fermà de la cintura «com quan era petita» i es passejà per la cala deixant la seva empremta. Després desenterrà a Mil una sèrie d'estrelles de mar i posteriorment es col·locà davall un gran para-sol de seda vermella, En este lugar des del qual es dirigí a la mar.

Aina Perelló, per la seva banda, construí sobre l'arena el seu propi i «irreal» Pequeño paraíso a partir de les flors i plantes que va descarregar des de la barca amb la qual va assolir la vorera. La llum i l'ombra i la intangibilitat de l'aigua centren l'actuació que Valldosera mostrà a cala Barques. La catalana reflexiona a través d'una experiència amb dos tassons d'aigua sobre «l'energia i el cos humà com a canalitzador d'aquesta energia».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.