algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

Els moros tornen a perdre a Pollença

El poble reviu la batalla entre els valents cristians de Joan Mas i els terribles corsaris del capità Dragut

Pollença visqué ahir la immemorial representació de la batalla entre moros i cristians, amb la participació de tots els pollencins, frisosos durant l'any de la que consideren la seva festa, celebrada en una jornada que destacà per la calor i la xafogor. La batalla començà a les set del vespre a la plaça de l'Almoina, quan els saquejadors sarraïns arribaren fins al centre del poble empesos per una terrible fúria. Però allà es trobaren amb l'heroi Joan Mas, enguany representat per Llorenç Cerdà, que va arengar els pollencins per fer-se forts davant els invasors, encomanant-se a la Mare de Déu dels Àngels amb aquestes paraules: «Mare de Déu dels Àngels, assistiu-nos! Pollencins, aixecau-vos! Els pirates són aquí!».

Era el moment culminant, el més esperat, tradicional i espectacular d'unes festes de la Patrona que els pollencins viuen amb intensitat des de les eleccions que es fan per decidir qui encarnarà els protagonistes de la batalla. Tot seguit els pollencins, encesos de coratge, sortiren a l'encontre dels moros per enfrontar-s'hi pels carrers davant la mirada dels milers de visitants que hi acudeixen cada any.

A mitjan batalla l'Ajuntament s'incorporà al combat. La lluita va arribar a ser molt aferrissada, i tot i que per un moment semblava que els moros guanyarien per un any la batalla, al final els cristians comandats per Joan Mas aconseguiren fer-los recular, com recorda la història de manera heroica. La batalla continuà al camp de futbol, on les tropes pollencines consumaren finalment la seva victòria sobre els corsaris invasors del poble. Els carrers estaven plens de color pel costum de penjar les banderes de Pollença, de color vermell i negre, com també la groga dels moros.

Una vegada acabada la batalla, els cristians es dirigiren al temple parroquial, on entonaren el Tedeum com a mostra d'agraïment a la seva patrona, la Mare de Déu dels Àngels. Entre els assistents varen destacar Josep M. Costa, conseller d'Interior, i Miquel Nadal, vicepresident del Consell de Mallorca, que no es varen voler perdre la festa i s'uniren a la resta de pollencins.

Alborada
La festa d'ahir va estar precedida de l'esbojarrada matinada de l'Alborada. Després, cap a les cinc, la banda de música interpretà l'himne de l'Alborada a la plaça Major, davant l'emoció dels pollencins que l'escoltaven. Posteriorment la banda recorregué amb la seva música els carrers seguint el seu tradicional itinerari, acompanyada dels joves pollencins.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.