algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

La reina Sofia rebé ahir el guardó que concedeix el diari «Ultima Hora»

«Aquest Siurell m'uneix més a Mallorca», assegurà la reina

42158
La reina va rebre de mans de Pere A. Serra un siurell de fang. | T.M/J.M.

La reina Sofia rebé ahir horabaixa en el plau de Marivent el Siurell de Plata del diari Ultima Hora. Les primeres autoritats autonòmiques i els consellers del Grup Serra, editor d'aquest rotatiu i de Diari de Balears, assistiren a la recepció en el palau de Marivent. La reina recollí el guardó de mans de Josep Alcover, antic president de la Diputació. «Em sent molt orgullosa de rebre el Siurell», va dir la reina. «Aquesta distinció, si és possible, m'uneix encara més amb Mallorca, on pens venir tant com pugui».

El lliurament del guardó, el primer del mil·lenni i únic d'enguany, va tenir lloc en una audiència que s'inicià amb les paraules del president del grup editorial, Pere A. Serra, el qual recordà els primers estius a Mallorca dels llavors prínceps d'Espanya. A continuació, el qui fou president de la Diputació de les Balears quan se cedí als llavors prínceps el palau de Marivent, Josep Alcover Llompart, féu entrega de la distinció a la reina. A més del Siurell de Plata, la reina Sofia rebé també el típic siurell de fang de mans de Pere Serra. En un moment d'extrema cordialitat, Pere Serra digué a la reina: «Li entreg el siurell de fang perquè els seus néts es familiaritzin amb aquesta figura tan tradicional nostra».

Entre les autoritats que foren testimoni d'aquest reconeixement hi havia, a més del president del Govern, Francesc Antich, el president del Parlament, Maximilià Morales; la delegada del Govern, Catalina Cirer; la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar; i el batle de Palma, Joan Fageda. També hi assistiren els membres del Consell d'Administració del grup editorial: Margalida Magraner, Paula Mir, Margalida Tous, Josep Carles Tous, Josep Francesc Tous, Andreu Isern, Carme Serra, Paula Serra, Miquel Serra, Pere Comas, Lluís Anaya, Jesús Boyero, Antoni Rebassa, Pedro Rullan, Bartomeu Tous i Aina Rullan.

Aquest no és el primer Siurell que entra en la Casa Reial. L'any 1994 es va fer entrega del mateix guardó al rei Joan Carles I. El Siurell vol distingir totes aquelles persones que amb la seva tasca cultural, esportiva, social o humanitària contribueixen a fer la nostra Comunitat més pròspera, moderna i plural. Nombroses figures il·lustres han estat fins ara mereixedores del guardó. A més de rellevants personalitats mallorquines, aquests darrers anys l'han rebut altres d'estrangeres, com Michael Douglas, Peter Ustinov i Héctor Cúper.

«Profundament orgullosos»
(Reproduïm a continuació el discurs que Pere A. Serra, president del Consell d'Administració d'Hora Nova S.A., empresa editora dels periòdics «Ultima Hora» i «Diari de Balears», pronuncià ahir al palau de Marivent en presència de la reina Sofia).

Majestat:

Al llarg dels 108 anys d'existència de l'Ultima Hora, el dia d'avui és sense dubte una de les dates més importants de la seva vida. De la mateixa manera que ho fou fa set anys, amb motiu del centenari del nostre diari, en lliurar aquest Siurell de Plata a SM el rei. Avui, en entregar-vos aquest Siurell, senyora, feis possible que els nostres desitjos es converteixin en realitat.

Fa molts anys, quan SSMM eren els prínceps d'Espanya, vàreu tenir a bé convidar a sopar en els jardins d'aquest palau de Marivent un grup de mallorquins, entre els quals jo vaig tenir la gran sort de figurar. Record que en aquella ocasió li vaig comentar la bellesa un tant ingènua dels siurells, SM recordà que, quan era universitària, en el decurs d'unes excavacions que realitzà a Creta va tenir ocasió d'admirar unes figures de fang molt semblants als siurells. No es coneixen exactament els orígens dels siurells. Arqueòlegs i historiadors no s'hi han posat mai d'acord. El que sí que se sap és que, des de fa moltes generacions els pares, a les fires dels pobles, adquirien aquestes belles figures per als jocs dels seus joves fills. És molt possible que el siurell existeixi en aquesta illa des de temps immemorials, tal vegada des d'alguna expedició cretenca a Mallorca. Els seus orígens signifiquen un misteri, com també el signifiquen els fantàstics toros de Costitx que es poden admirar al Museu Arqueològic de Madrid. Uns caps de brau les banyes dels quals formen un bell arabesc i que molt possiblement foren motiu d'inspiració en algunes obres de Picasso.

Senyora, el Consell d'Administració d'Ultima Hora, un periòdic, com ja he dit, amb més de cent anys d'aparició diària, se sent profundament orgullós de poder-li lliurar aquest Siurell, i alhora d'agrair la seva amabilitat en rebre'ns al palau de Marivent.

Un escriptor mallorquí, Llorenç Villalonga, autor de la famosa novel·la Bearn, escriví així mateix una altra novel·la titulada Desenllaç a Monlleó. Vaig ser fa anys l'editor d'ambdues novel·les. Desenllaç a Monlleó, que és una obra que no ha assolit una gran popularitat, defensa la idea que el segle XXI serà el segle de la dona: per la seva major intel·ligència, pel seu sisè sentit i per la seva major laboriositat. Llorenç Villalonga, que no conegué, crec, SM sí que estic segur que definí quines eren les grans virtuts de la nostra sobirana. A més de reina de tots els espanyols, puc dir que té el títol de la mallorquina més mallorquina de la nostra illa.

Record, senyora, que en certa ocasió deia a ma mare: «Quan em retiri vindré a viure a Mallorca, perquè m'encanta viure aquí». Senyora, per Déu, no se'ns jubili, però continuï venint a Mallorca perquè tots ens puguem sentir orgullosos de la seva presència a l'Illa. I, per acabar, permeteu-me senyora que el Siurell de Plata us el lliuri Josep Alcover, un vertader cavaller mallorquí, que ja en la llunyana època en què figurava com a president de la Diputació de les Balears va tenir la feliç idea de cedir el palau de Marivent als llavors prínceps d'Espanya, actuals reis de Mallorca i d'Espanya.

I per a mi, em queda l'alt honor de lliurar-vos el Siurell de Fang, aquest símbol mallorquí que des de fa segles ve alegrant els nostres ulls pels seus vius colors i enriquint les nostres oïdes amb el seu xiulet dur i alhora melòdic.

Senyora, reiter el meu agraïment amb el desig que la nostra illa continuï sent la seva segona residència a Espanya. El meu agraïment a les autoritats presents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.