cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El Solleric acull l'obra de Caty Juan en la mostra que repassa «una vida d'art»

La retrospectiva recull les diferents etapes de la multidisciplinar artista palmesana

64456
«La calor del mes de juny», obra de Caty Juan de l'any 1969.

«He estat, i encara som, una artista creacional, a qui tot interessa», amb aquestes paraules es defineix Caty Juan, protagonista aquests dies de la mostra Caty Juan, una vida vida d'art que des d'avui es pot visitar a la planta baixa i l'entresol del Casal Solleric. L'exposició és una retrospectiva per les diferents etapes creatives de l'artista palmesana que recull des de les seves obres figuratives a les seves incursions en l'abstracció, sense deixar de banda els seus tan característics retrats. Segons Neus Cortés, comissària d'aquesta mostra, «Caty Juan és una artista multidisciplinar, inquieta, amb una gran capacitat creativa, una artista molt completa amb un gran sentit de la composició». L'exposició s'estructura seguint un ordre cronològic que «passa revista a les diferents etapes i els processos pels quals ha transcorregut l'obra de Caty Juan», explica Cortés, «una de les nostres artistes més representatives».

Aquestes etapes a les quals fa referència Cortés van des del figurativisme dels seus inicis a l'abstracció (quan formava part del grup Tago), la seva tornada al figurativisme, que en realitat mai no ha deixat de fer, i la que ella mateixa anomena «nova abstracció». Caty Juan (Son Armadans 1926) experimenta una «emoció grandíssima» en veure aquesta mostra i posa de manifest que «no crec en la inspiració, i sí en la feina diària, si hagués hagut d'esperar la inspiració tota aquesta obra no seria aquí».

Obligada per la feina del seu marit (marí) a desplaçar-se constantment, Juan explica que «ens hem canviat de casa desset vegades, i això es nota en els meus quadres, ja que els colors varien segons l'època i el lloc on he pintat cada un d'ells, no és el mateix pintar París, que Menorca o Castella, les tonalitats de cada lloc són sempre diferents».

Pel que fa al fet que és descrita per alguns com una «artista total», Juan no s'identifica amb la definició i afirma que és «una artista que escriu», però a banda de la de pintora i esriptora són també conegudes les seves vessants de gastrònoma, ceramista, o periodista. Amb motiu de l'exposició s'ha editat un catàleg que aplega textos de l'escriptor Baltasar Porcel i el president del Grup Serra, Pere A. Serra, ambdós amics personals de l'artista, a més del text de la comissària i part de la vuitantena d'obres que integren aquesta mostra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.