muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Valentí Puig: «Pens que la cultura mallorquina s'ha quedat arcaica»

Edicions 62 publica el nou llibre de poemes de l'escriptor «Blanc de Blancs»

65586
Combina la seva carrera d'escriptor amb el periodisme. | J.M.

Valentí Puig (Palma, 1949), en breu veurà al carrer el seu darrer llibre de poemes titulat Blanc de Blancs (Edicions 62). La seva carrera d'escriptor, que compagina amb la d'articulista, l'ha duit a publicar coses com Diccionari Pla de Literatura. Ara està treballant sobre una novel·la que no sap quan l'acabarà.

"Quines són les inquietuds que vos duen a escriure? 
"Les coses més elementals de la vida, l'enigme sobre el misteri de la fe i de la dona. L'enigme sobre l'origen de les coses en general, com és el determinisme de les persones.

"A 'Blanc de Blancs' queden paleses aquestes inquietuds? 
"Sí, sempre intent mostrar tot allò que marca qualcú i el fa com és, com ara el lloc on nasqué, l'època, la família, el dia a dia. Tot això és el fil conductor dels meus poemes.

"Vos heu perdut qualque pic dins el vostre panorama literari? 
"Consider que l'ésser humà sempre va perdut. La gran exactitud és difícil de trobar si no és que et consideris un gran erudit, que d'altra banda seria d'egocentrisme. La naturalesa humana és increïblement immensa i mai no s'arriba a la certesa completa. Per sort sempre cerc coses noves.

"Com vos plantejàreu la idea de passar de la poesia a la novel·la? 
"Són dos llenguatges diferents. Igual que al matí berenes d'una manera distinta a la que sopes. No m'afecta ni em costa, és qüestió de canviar de registre, igual que quan escric un article, encara que som conscient que ho puc fer pitjor o millor.

"Ens podeu avançar una mica sobre la novel·la en què estau treballant? 
"L'únic que puc dir és que tracta sobre els darrers mesos de la guerra Civil a Barcelona.

"Què li queda a Valentí Puig de les seves arrels mallorquines? 
"Tot, absolutament tot. Tot a la meva vida ve encapçalat pels records als carrers de Palma, els somnis, els instints que em van fer créixer a Mallorca. Estic arrelat al meu lloc de naixement.

"Des de la vostra experiència, com veis la cultura mallorquina? 
"N'estic una mica distant, però pens que la cultura mallorquina s'ha quedat una mica arcaica, en el sentit d'estancament, ja que els problemes mallorquins, com són els rurals o els adolescents, estan deixats de banda, no es crea novel·la urbana de Palma, i és una pena perquè hi ha molt de suc per treure-li, hi ha molt de què parlar-ne.

"Quant a la literatura actual, quina crítica li podeu fer? 
"Hi ha una falta d'horitzó. Al món passen coses extraordinàries que no queden paleses a la literatura. Hi ha un món d'avenços, de perspectives, d'invencions tecnològiques que serien molt vàlides si és plasmassin a la literatura.

"Dins la cultura, què rebutjau? 
"Moltes coses que es fan ara. La macroproducció de tot tipus amb l'únic objecte de publicar i vendre. S'hauria de fer una revisió més exhaustiva del que es fa.

"De quin escriptor n'heu après més? 
"D'Stendhal.

"Per què? 
"Perquè de tant llegir-ho és com un amic, encara que sigui del segle XIX, m'és molt proper.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.