nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
19°

«La polifonia corsa és austeritat, és un cant per descriure la geografia del país»

A Filetta actuà a Costa Nord amb un ampli repertori de música sacra i profana

El grup coral cors A Filetta dugué ahir vespre a Costa Nord de Valldemossa els millors sons de les polifonies corses. La formació, integrada per sis excel·lents veus amb un perfecte domini de les veus, destaca pels «sons austers i greus». Hores abans del concert, Jean Claude Acquaviva posà en relleu el fort caràcter d'aquests sons, a través dels quals es transmet «la geografia del país», àrida i trepitjada per la història.

«La ubicació de Còrsega, en un important punt de confluència de camins del Mediterrani, dugué guerres i tristor, pobresa. D'aquí el so auster i greu de les polifonies. La història no sempre és alegre...». Acquaviva també destacà el fet que les polifonies havien anat evolucionant en el decurs dels anys i dels segles. Un caminar cap endavant que l'artista considera que «ha estat paral·lel al caminar del poble, d'un poble molt viu i vivencial».

Amb aquests sons polifònics es defineix la idiosincràsia de Còrsega, «referents del passat: recorden d'on es ve, però també marquen el camí de cap on es va». Quant al cant en si, el solista posà èmfasi en la necessitat d'un bon equilibri entre les veus per poder aconseguir un resultat brillant. «L'equilibri i la conjugació de les veus de manera òptima són el secret de les polifonies», explicà convençut.

Sota aquesta base tot tipus de cançó polifònica pot ser interpretada. D'aquesta manera, tot i que no fou l'objecte del concert, el grup ha investigat sobre les fórmules polifòniques adaptant-les a sons actuals. Fins i tot s'han atrevit amb algunes versions rap que, segons diu Acquaviva, «no tenen gaire secret si s'agafa el ritme i s'hi adapten les veus».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.