nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
17°

Breus

• EXPOSICIONS

Cruspinera es presenta a Noruega L'artista català Joan Cruspinera exposa en l'antiga seu del Banc Nacional de Noruega a Bergen dues de les seves construccions escultòriques, All Eyes i Ebb & Flow, i una sèrie de 15 gravats. La Fundació que exhibeix la producció d'artistes estrangers al públic noruec, ha convidat Cruspinera a presentar les seves obres a Bergen, una de les nou capitals europees de la cultura de l'any 2000. La primera instal·lació artística de Cruspinera, All Eyes, reuneix 42 monotips formant un gran puzle a terra i Ebb & Flow combina un conjunt de 141 escultures de ferro amb imatges digitals. Aquesta exposició estarà oberta fins al 27 d'agost. EPR.

L'obra de Dalí arrasa a Edimburg L'exposició temporal Optical Illusions del pintor català Salvador Dalí a la Galeria Nacional d'Art Modern d'Edimburg està resultant ser tot un èxit, segons asseguraren ahir fonts del museu escocès. Aquesta mostra de Dalí és un clar exponent dels grans temors de l'artista: la soledat, la mort i la violència. Les setenta obres que componen la mostra són un reflex del món d'il·lusions i somnis, i de l'estranya percepció distorsionada de la realitat del prestigiós artista surrealista, nascut el 1904. Procedent de Washington, l'exposició no recorrerà cap altra ciutat europea a banda d'Edimburg, on s'exhibeix des del passat 22 de juliol. La mostra romandrà oberta al públic fins el dia 1 d'octubre. Integrada per algunes de les peces més importants de l'artista, l'exposició examina diverses de les seves tècniques pictòriques, com el puntillisme o l'ús de la fotografia. Entre d'altres obres, destaca la seva pintura a l'oli de 1927 Apparatus and Hand en què l'autor representa una antropomorfa figura de mida gegantesca amb el seu tors en forma de conus i el seu cap de triangle, amb la boca i un ull oberts. Amb aquesta figura Dalí vol retratar un «dandi» rodejat de cossos difuminats de femelles nues i animals surants a la manera de somni i fantasia sexual.EFE.

• CURSOS

La literatura i les tecnologies L'escriptor madrileny Francisco Umbral assenyalà ahir durant el curs que imparteix a San Lorenzo de El Escorial sobre Llibres per al tercer mil·lenni, que «el futur de la literatura estarà cada pic més envaït i acorralat pels mitjans tècnics i de la comunicació». En la seva opinió, només podrà salvar-se si la humanitat «creu en la paraula». La filosofia d'avui dia és per Umbral «massa periodística» atès que els grans sistemes ja no funcionen i «no pot haver-hi grans llibres entorn de coses que ja no existeixen». L'autor de Mortal i Rosa lloà el gènere del columnisme, «punt intermedi entre la literatura i el periodisme».EFE.

• TRASPÀS

Mor Louis Nucera en un accident L'escriptor francès Louis Nucera, la carrera literària del qual estigué replena de premis, va morir ahir als 72 anys, víctima d'un accident de trànsit en el sud-est de França. Nucera anava en bicicleta per la localitat de Carros (Alps Marítims) quan fou envestit per un automòbil el conductor del qual ha d'estar ara sota custòdia a petició de la Fiscalia de Grasse, segons informà la gendarmeria. Nucera, nascut a Niça, va rebre el 1993 el Gran Premi de l'Acadèmia Francesa pel conjunt de la seva obra i dos anys abans el guardó de Jacques Caharonne. L'escriptor, periodista i cronista, a més de gran aficionat al ciclisme, obtingué el 1981 el premi Interallié per Le chemin de la lanterne, el Premi Literari de la Resistència el 1975 i el Gran Premi de Literatura Deportiva el 1987. Descriví la vida dels immigrants italians a Le ruban rouge, relatà la seva infantesa a Avenue des diables bleus i evocà les seves amistats amb figures com Picasso, Cocteau, Kessel o Moretti a Mes ports d'attache. EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.