algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
25°

Breus

• PUBLICACIONS

Records antifranquistes L'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte ha preparat un llibre amb els seus records dels anys de la resistència antifranquista en els anys 40 i en part dels 50, segons declarà el mateix historiador. El llibre serà publicat per Edicions 62 i portarà per títol La muntanya dels morts. Ainaud manifestà que va escriure el llibre «no com unes memòries; no tenia especial interès a fer-ho, però m'ha semblat de justícia perquè moltes persones que van fer molt en defensa de la democràcia i de Catalunya han desaparegut, han estat oblidades i no se sap què van fer». Afegí que «el llibre no serà una novel·la, sinó un text històric en el qual les persones reals apareixeran amb nom i cognoms». L'obra permetrà conèixer activitats del Front Nacional de Catalunya i de la que en aquell període es denominava Secció Militar dels Grups Nacionals de Resistència. Entre ells hi havia persones com Josep Pallach, que estaria al capdavant de nuclis socialistes.EPR.

• ARQUEOLOGIA

Noves rutes íberes a Catalunya La inauguració de dues noves rutes, la dels laietans i els ausetans, completa el programa de sis itineraris arqueològics al voltant de l'època íbera creats per donar a conèixer aquests espais que s'ubiquen en zones de gran interès patrimonial i natural de Catalunya. Els itineraris, integrats per tretze conjunts arqueològics, de propietat i gestió diversa, porten el nom amb què els autors clàssics varen denominar els pobladors del nord-est peninsular. Així, la ruta dels indigetes correspon a les comarquens de Girona; la dels «cesetans» al Penedès; els «ilergets» a les comarques lleidatanes; els «laietans» residien a la comarca d'Osona i el seu entorn. El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Maria Carreté, al capdavant del projecte, explicà que amb l'entrada en servei de la ruta dels ausetans "el mes de juny passat", «culmina un treball de dos anys, durant els quals s'han museïtzat 13 conjunts arqueològics de l'època íbera».EFE.

• FESTIVALS

Poesia, teatre i flamenc a Alacant La quarta edició del Festival Internacional de Música i Teatre d'Alacant acollí anit un muntatge musical i literari titulat Calderón, los clásicos i el flamenco, que barreja la poesia i el teatre d'autors del Segle d'Or amb ritmes flamencs, segons informaren fonts municipals. Aquesta actuació, dirigida per Norberto Doctor i interpretada per José Menese i Ginesa Ortega amb Pepe Habichuela i Jenórimo Maya com a guitarristes, representa una forma innovadora i respectuosa d'escenificar en clau flamenca textos de Calderón de la Barca, Lope de Vega, Tirso de Molina, Quevedo o Cervantes, entre d'altres. «L'espectacle és molt seriós, perquè hem trencat amb el costat lúdic del flamenc per retrobar-nos amb una sobrietat desmesurada», comentà Ortega. En la seva opinió, «els versos dels autors seleccionats es respecten al màxim i aquesta obra constitueix un concepte diferent d'allò que fins ara s'ha portat a terme en l'art del flamenc, ja que mai no s'havia acudit als clàssics».

• FIRES

Artsantander ven 300 milions en obres Un total d'11.937 persones visitaren la IX edició d'Artsantander, en què es varen vendre un total de 598 obres "nou menys que l'anterior edició" que han suposat uns ingressos superiors als 300 milions de pessetes. El director de la fira, Mario Antolín, es mostrà convençut que el proper any Artsantander tindrà una qualitat «molt alta» i podrà disposar d'un nombre major de galeries expositores d'altres països. L'aspiració del direcotor és que en la desena edició el 20 per cent dels galeristes siguin internacionals.EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.