• CURSOS
Shommer ensenya fotografia a l'Escorial Alberto Shommer, que imparteix aquests dies classes magistrals en els cursos de Sant Llorenç de l'Escorial afirmà que «la fotografia és una forma més de veure el món, tan important que, sense ella, no podríem conèixer realment la seva dimensió». L'artista, l'únic fotògraf que fa part de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, afirma a més que la televisió té com a punt de partida la fotografia i que el cinema «es compon també de fotogrames». «Solament "afegí el fotògraf basc" mostrant la situació dels països subdesenvolupats, la fotografia compleix ja una funció social fabulosa». Schommer (Vitòria, 1928), que ha exercit la seva professió durant més de quaranta anys, considera que el professional depèn absolutament de la realitat i per això parla de la casualitat, que «pot ser bona o dolenta, perquè pot propiciar el moment o pot llevar-lo».EFE.
• RECONEIXEMENTS
Guardons de la Fira Artesantander L'escultor Venancio Blanco, el crític Victoriano Cremer, la galeria Elvira González de Madrid i l'empresa BMW han estat guardonats amb les Medalles d'Or de la Fira Artesantander, que es lliuraran el proper dissabte amb motiu de la clausura de la seva IX edició. Els guardons es feren públics ahir pel director de la Fira, Mario Antolín, que explicà que en Blanco es premia tota una vida dedicada a la creació artística; en Cremer, una vida dedicada a la crítica i a l'estudi de l'art, mentre que a la galeria madrilenya se li reconeix una trajectòria exemplar en la difusió de l'art. BMW és guardonada per la protecció i estímul de les arts. El jurat que ha concedit els premis ha estat compost per representants de les 49 galeries d'art presents en aquesta edició, directors de revistes especialitzades, llibreries d'art, els condecorats d'anteriors edicions, el president de crítica de Cantàbria i també el de Madrid i pel vicepresident de crítica internacional. EPR.
• EXPOSICIONS
Pintura espanyola a Xile El Museu de Belles Arts de Sevilla acull des d'avui una mostra al voltant de pintura espanyola a Xile que estarà formada per més de 50 quadres. L'exposició és un recorregut pels darrers cinc segles d'història de l'obra pictòrica d'Espanya, amb especial incidència en la producció del segle XIX, segons informaren fonts del Museu. Aquesta mostra, que romandrà oberta al públic fins el 3 de setembre, ofereix una selecció de peces d'artistes espanyols que feren part dels fons del Museu Nacinal de Belles Arts de Santiago de Xile i que, durant anys, s'acumularen en els dipòsits de l'edifici. La proposta comença amb una sèrie del segle XV i, després de passar per autors com Murillo o Zurbarán, s'endinsa en el món contemporani a través de figures de la talla de Fortuny, Sorolla o Zuloga. D'entre les peces es poden apreciar obres tan reconegudes com Virgen con el Niño, de Murillo; San Francisco en oración, de Zurbarán; Torero o Doña Angustias, de Zuloaga o l'espectacular escultura de Benlliure que reprodueix Goya, de la qual només se'n coneixien rèpliques en bronze.EPR.
• AUTORS
Saramago s'estrena com a actor El premi Nobel de Literatura de 1998, José Saramago s'estrenarà com a actor en una pel·lícula que reflecteix una cerimònia de graduació de la Universitat de Coimbra. Saramago farà el paper de rector de la Universitat i les escenes en què ha de participar el proper 4 de setembre seran «guardades en secret dels déus», tal com declarà la directora de la pel·lícula, Raquel Freire. El film, Rasganso, narra la història d'un jove que arriba a la ciutat, al centre de Portugal. Fascinat, la Universitat li dóna l'oportunitat de conèixer noves realitats.EFE.