algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Breus

• Premis

Ramon Llull Editorial Planeta ha convocat el XXI Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per novel·les inèdites escrites en català i dotat amb deu milions de pessetes. L'admissió d'obres originals es tancarà el 30 de novembre i el veredicte del jurat es farà públic la segona setmana de gener del 2001 a Barcelona. El Ramon Llull és l'únic guardó que atorga Editorial Planeta a la literatura en català. En la passada edició la guanyadora va ser l'escriptora Maria Mercè Roca i la seva obra Delictes d'amor, que es va traduir al castellà. EP.

• Llibres

Flechas y Pelayos L'educació inculcada als nins del franquisme, aquella que va fer «somiar imperis» en els Frentes de Juventudes o a les Falanges Juveniles, és recollida per l'escriptor i periodista d'Ourense Luis Otero en el llibre Flechas y Pelayos, un relat que se serveix de l'humor per reflectir el passat. Amb una edició molt acurada i plena de material gràfic de l'època, Otero repassa amb ironia els principis i valors que la propaganda franquista inculcava a col·legis i escoles. «És ironia sense fer sang, però criticant, perquè va ser una època molt dura que afortunadament ja està superada», explicà l'autor en una entrevista.

Disseny periodístic El professor de la Facultat de Periodisme Fernando Lallana recorre en el seu llibre Fotografía y diseño la història de l'elaboració del diari des dels primitius mètodes a la moderna composició per ordinador. El llibre, publicat per Editorial Síntesis, pretén acostar els models de disseny gràfic als alumnes de periodisme que cerquin una guia de referència i per això recorre des de la tipografia fins als nous plantejaments de visualització de la pàgina o variants digitals. EFE.

Rites ancestrals Ramos Perera, president de la Societat Espanyola de Parapsicologia, explica en el seu darrer llibre, Suerte, quins sóns els rites d'origen antic que continuen tenint vigència a la vida quotidiana, com «donar la mà» o saludar dient «Bon dia». L'autor explicà que en el llibre, editat per EDAF amb el subtítol Ritos y objetos de fortuna para creyentes y descreídos, pot verure's com els rites, per funcionar, necessiten entroncar amb un saber antic o una idea màgica i, així, saludar un altre dient-li bon dia és invocar protecció a la divinitat, i donar-li la mà repeteix l'antic ritual pel qual un déu transmetia poder a un mortal. EFE.

• Història

Paul Preston L'historiador Paul Preston, premi Príncep d'Astúries i autor del llibre Historia de la guerra civil española, dirigirà la propera setmana a San Lorenzo del Escorial el curs España en guerra, 1936-1939. Victorias y Derrotas. El curs, el secretari del qual serà Enrique Moradiellos García, es planteja examinar i analitzar el fenomen històric de la Guerra Civil espanyola des de la perspectiva dels setanta anys que n'han transcorregut. Intentarà, així mateix, explicar les causes i les raons que feren possible la derrota total de la República i la victòria del general Francisco Franco en funció dels darrers avanços de la investigació historiogràfica. Per això es basarà en la dinàmica sociopolítica dels dos bàndols que competiren a la guerra i en les dimensions internacionals i diplomàtiques que serviren de context al desenvolupament de les hostilitats. Paul Preston analitzarà en una de les conferències La guerra de Franco: política i mesianismo.EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.