algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 11.28°
11°

Breus

• Història

Aposta per una «consciència comuna» Intel·lectuals de prestigioses fundacions culturals europees han destacat avui la necessitat de crear una nova història d'Europa, més integradora i que generi una «consciència comuna» dels pobles europeus. Així ho han posat de manifest representants de diferents institucions culturals que intervenen a la Universitat Menéndez Pelayo de Santander en un seminari internacional d'història de les idees del món modern, organitzat per la Fundació Marcelino Botín. Segons el director general de la Fundació, Federico Ysart, les institucions europees volen «abolir» les fronteres internes d'Europa des d'una perspectiva intel·lectual. El catedràtic de Filosofia de la Universitat de Múrcia, Francisco Jarauta, ha assenyalat en aquest sentit que l'objectiu d'aquest curs és «recórrer moments, llocs i noms de la història d'Europa, una narració de temps diferents que ara coincideixen en la recerca d'un comú projecte polític i cultural capaç d'orientar el seu futur».EPR.

• Literatura

La pervivència de la novel·la romàntica Més de 41 milions d'àvids lectors als Estats Units gasten cada any prop de 1.000 milions de dòlars en les novel·les romàntiques com a testimoni que l'amor, el drama i els finals quasi sempre feliços són molt populars. Més de 1.700 autors de novel·les publicades, escriptors que aspiren a la fama, agents literaris i executius de cases editorials es congregaren des d'ahir a Washington per analitzar el negoci a la vintena Conferència anual dels Escriptors de Literatura Romàntica dels Estats Units.EFE.

Contes de missers El Col·legi d'Advocats de Barcelona ha editat per primera vegada Cuentos de Abogados, un llibre que aplega narracions curtes de lletrats que han deixat de banda els formulismes jurídics i utilitzen la paraula per crear històries que els ajudin a evadir"se de la realitat. El volum és el fruit de les narracions que varen ser seleccionades com les millors d'entre 150 relats en el primer concurs literari convocat pel col·legi barceloní l'any passat, del qual ja se'n prepara la segona edició. En línies generals, molts dels autors que participen en aquest llibre fugen de la temàtica jurídica, encara que a les trames s'evidenciï sovint que l'autor en coneix perfectament l'entorn.EFE.

Literatura cervantina Una important col·lecció de llibres de temàtica cervantina procedents de l'arxiu de la Diputació de València, en què destaca la primera edició d'El Quijote feta a València el 1605, passà ahir a engrandir els fons de la Biblioteca Valenciana. La col·lecció es compon d'un total de 425 edicions d'El Quijote, 200 edicions d'obres com la Galatea, Novelas Ejemplares, Persiles y Segismunda, Comedias i Entremeses; i 600 obres de gran varietat que n'incorporen imitadors, crítics i biogràfs. Al seu costat, un altre fons de llibres d'economia procedents de la Biblioteca i l'Arxiu de la Institució Alfons El Magnànim, amb un valor de 35 milions de pessetes, enriquiran els fons d'aquesta biblioteca.EFE.

• Exposicions

La «zoologia fantàstica» de Borges L'artista mexicà Francisco Toledo interpreta l'univers mitològic de Jorge Luis Borges a la seva sèrie Zoologia fantàstica, de la qual s'exposen des d'ahir 40 obres al Centre Cultural de la Fundació Círculo de Lectores. La mostra de Toledo a Barcelona, que coincideix amb l'antològica actualment exhibida al Reina Sofia de Madrid, aplega la selecció de treballs realitzats per una edició il·lustrada del Manual de zoología fantástica, bessó d'El libro de los seres imaginarios, en què es fa una relectura de l'univers mitològic borgià.EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.