nubes dispersas
  • Màx: 11.7°
  • Mín: 7.77°
11°

L'aventura de conèixer els peixos de les Balears

Un nou volum treu a la llum tots els detalls i les peculiaritats per reconèixer-ne les principals espècies

La gent pescadora i marinera de les Illes Balears està de sort, però també tots aquells als qui agradi el món submarí. Xavier Mas i Xavier Canyelles tot just acaben de llançar al mercat el volum Peixos de les Illes Balears, inserit a la col·lecció Manuals d'Introducció a la Naturalesa de l'Editorial Moll.

El llibre és conseqüència de la il·lusió i de molta feina. La idea va sorgir de l'il·lustrador, Xavier Canyelles, que sent un especialista en dibuix naturístic i aficionat a la pesca, començà a dibuixar els peixos ara ja fa dos anys.

L'obra està formada per dos treballs diferents però paral·lels: el text, per una banda, i les il·lustracions, per l'altra, però tot i així ambdós han treballat molt en contacte directe i «el llibre està pensat en comú».

Xavier Mas, llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de les Illes, ha fet feina en aquest projecte aproximadament un any i mig, compaginant la tasca amb la seva feina al Centre Oceanogràfic de les Balears.

Per la descripció de l'hàbitat, el comportament dels peixos i altres dades han estat necessàries nombroses immersions, informació que Mas ha completat amb una certa bibliografia, i en alguns casos, com els taurons, amb documentació gràfica diversa procedent de revistes especialitzades. En ell es troben diversos tecnicismes «perquè resulti interessant als biòlegs, encara que el llenguatge que s'ofereix és adequat per a tots els lectors», comentava Mas.

Fruit d'aquestes immersions és la passió d'aquest, que ara practica submarinisme i fotografia submarina molt més que abans de començar el projecte. Les fotos que també apareixen en el llibre no són només d'ell, sinó també del seu company d'immersió Llorenç Ferragut Muntaner.

L'editorial els va donar plena llibertat, i des de l'estructura del llibre, la divisió en capítols i apartats, fins a la personalitat que ha fet el pròleg, Guillem Mateu, ha estat decisió seva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.