algo de nubes
  • Màx: 11.92°
  • Mín: 7.77°
11°

Confirmen que les restes arqueològiques de l'«Home d'Orce» són humanes

Les darreres investigacions realitzades pels doctors Gibert, García Olivares i Campillo confirmen la naturalesa humana de les restes trobades a Orce (Granada), mitjançant noves tècniques que permeten caracteritzar les proteïnes fòssils o determinar amb exactitud els caràcters anatòmics.

La troballa d'una resta considerada humana el 1983, denominada per la premsa l'«Home d'Orce», va crear un gran enrenou mediàtic per l'antiguitat, entre 1'6 i 1'4 milions d'anys, que canviava moltes idees establertes sobre la dispersió de la humanitat i del gènere «homo» des de l'aparició a l'Àfrica. La polèmica va començar quan, des de París, es va filtrar l'afirmació que l'especimen no pertanyia a una resta humana sinó a un ase jove.

El doctor Campillo, especialista en neurocirurgia, assegurà ahir que «en veure el fragment de crani no vaig dubtar ni un moment que pertanyia a un crani humà infantil». La polèmica rau en una cresta que presenta el crani, similar a la que tenen alguns cranis d'èquids. Campillo ha defensat que «aquesta característica està plenament dins l'espècie humana» i destaca que el problema rau «en el gran desconeixement general al voltant de l'endocrani».

«Només existeixen tres articles en contra del caràcter humà del crani d'Orce i tots són articles d'opinió, no d'investigació», declarà Gibert. «Nosaltres hem respost aquests articles d'opinió amb articles d'investigació», subratllà, afegint que «quan publiquin un article al mateix nivell que nosaltres entrarem en una discussió científica».

Gibert també explicà que les últimes investigacions concorden amb les troballes de Dmanisi (Geòrgia) i indiquen que la dispersió del gènere «homo» va començar a l'Àfrica fa 2'3 milions d'anys dispersant-se en totes les direccions. El fred n'impedí l'expansió cap al nord d'Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.