algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Miquel Bota Totxo cedeix la seva obra i el seu llegat bibliogràfic al poble de Pollença

El fons documental de l'escriptor i poeta pollencí consta d'uns 13.000 exemplars

El poeta i escriptor pollencí Miquel Bota Totxo (1920), ha decidit cedir la seva biblioteca i el seu fons documental, que consta d'uns 13.000 exemplars i entre els quals es troben multitud d'obres seves inèdites, al poble de Pollença.

Miquel Bota explica que la idea va partir de la seva esposa, Maria Perelló Siquier. Una dona que des que es casaren ara fa 45 anys sempre ha estat al seu costat, convertint-se sens dubte en la màxima administradora de l'escriptor. «N'hi ha que tenen fills i els deixen el seu llegat en herència i no el conserven. Nosaltres tenim molts nebots, estarien contents de rebre llibres i dibuixos i quadres, però així l'obra de Miquel desapareixeria. El fet de deixar-la al poble de Pollença ens dóna una seguretat», afirma Maria.

Després passa a comentar l'estimació que el seu marit sent cap al poble natal. «Quants estudiants s'han acostat fins a ca nostra per consultar un llibre o un altre», apunta. Miquel Bota sempre els ha rebut afectuosament perquè per damunt de la seva poderosa personalitat com a home i com a intel·lectual ha imperat una humilitat plena de senzillesa que el caracteritza com a persona.

Bota no dubta a explicar que començà a escriure poesies quan només tenia nou anys. «Vaig tenir el ball de Sant Vito i vaig haver d'estar tres anys sense poder escriure, després vaig començar a produir de forma intensa». Recorda que Miquel Bisbal, el metge, i Francisco Bonnín, el cap de correus, l'any 33 li deixaren un llibre de poètica i retòrica perquè n'aprengués. Miquel, avantatjat com era, n'aprengué de seguida i, per demostrar-ho, els escrigué un poema on els feia una exhibició de mètrica i els deia que: «ja sé retòrica i poètica». Miquel explica que Maria Antònia Salvà li corregí les primeres poesies i, a la vegada, a ella, les hi corregí Miquel Costa i Llobera, «d'aquí la relació entre Pollença i Llucmajor».

Bota Totxo és cronista oficial de la vila de Pollença des de l'any 1965; vicepresident del Festival de Pollença, des de 1962; també ha estat corresponsal de l'Agència EFE (1955-1965), on aconseguí el premi com a corresponsal més actiu i a la notícia més periodística. Encara guarda el carnet. Així mateix compta amb una àmplia producció amb més de vint llibres publicats, a més d'altres opuscles. Ha estrenat un bon grapat d'obres de teatre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.