algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
29°

Sant Francesc, 75 anys d'ensenyança a Inca

Les celebracions de l'aniversari han començat amb la difusió de la cultura com a objectiu principal

Són les set de la matinada, ja no sonen les campanes anunciant als al·lots l'entrada a la missa. És clar, estam a l'any 2000 i el col·legi Beat Ramon Llull d'Inca ja no comença en aquesta hora i molt menys és obligatori anar a l'església.

Enguany es compleixen els 75 anys des que els pares Franciscans es dediquen a formar els joves de la ciutat d'Inca i d'altres pobles. L'associació de l'aniversari ja està constituïda i ha estat l'encarregada de confeccionar tot el programa de celebracions. La formen el director del centre, professors, alumnes i excol·legials.

El primer pas per començar les celebracions està fet. Es convocà un concurs de dibuix al centre perquè els alumnes plasmassin allò que els suggereix aquesta data. Varen ser molts els participants, però només tres guanyaren i amb les obres es dibuixarà el que serà l'escut de l'aniversari.

El Beat Ramon Llull va néixer de la unió de l'Acadèmia Tècnica i el Col·legi dels Franciscans. La data d'aquest fet fou el 1925, però els frares ja ensenyaven a nivell de primària des del 1910. Així, l'acord quedà signat amb una circular que va enviar el director de llavors, el pare Cerdà: «Comptant amb la col·laboració de l'Acadèmia Tècnica d'Inca, hem decidit organitzar un centre de preparació per a la segona ensenyança que satisfaci degudament les necessitats de la ciutat».

D'aquesta manera, el 5 d'octubre de 1925 començà el primer curs escolar al col·legi. Al començament va ser una escola només per a al·lots, dirigit en la part espiritual pels frares i en la part disciplinària per militars.

Més endavant, cap a l'any 1939, el centre disposà d'una secció femenina, però no és fins a finals de la dècada dels 60 quan les al·lotes s'integraren a l'escola.

Si hi ha hagut un document que ha recollit tota la vida del centre al llarg d'aquests 75 anys d'història ha estat El Colegial. Aquesta revista té unes etapes de molta de feina, després desapareix, torna a sorgir i actualment ha estat de nou recuperada.

Aquesta revista del col·legi comença a l'any 1927 i va sortint amb diferent periodicitat fins al 1952. Aquest darrer número és dedicat íntegrament a la mort del pare Cerdà. Més tard surt un anuari del curs 1957-1958 i un número doble en el de 1975-1977. Aquesta darrera edició coincideix amb la celebració de les noces d'or de l'arribada dels Franciscans a la ciutat. A la dècada dels 80, dirigint el centre el pare Genovart, es torna a editar El Colegial. Aquesta nova etapa es caracteritza perquè torna a recuperar la capçalera de la primera època i per l'intent de tornar a reflectir-hi tota la vida de l'escola.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.