algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Sa Nostra «estrena» la primera de les exposicions que vendran de l'Havana

40 pintures catalanes surten de l'ombra per constituir la seva primera mostra

Amb una selecció de pintura catalana del segle XIX, el Centre de Cultura de Sa Nostra a Palma s'estrena avui en la recepció d'un seguit d'exposicions procedents del Museu Nacional de Cuba. Com ja anuncià als seus lectors Diari de Balears, la mostra esdevé un recorregut per la producció dels artistes catalans que visitaren Cuba «Del realisme al modernisme», tal com indica ja el seu títol, en el qual es troba reunida una quarentena de llenços de pinzellades tan il·lustres com la de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Mariano Fortuny i Joaquim Mir, entre molts d'altres.

Són, en conjunt, obres que veuen ara per primera vegada la llum en un espai expositiu, abans i tot de viatjar a Catalunya per exhibir-s'hi. Així ho comentava ahir el conservador d'art espanyol de la pinacoteca cubana, Manuel Crespo, qualificant aquesta primera exhibició d'«estrena mundial». De fet, explicà, llevat d'una obra de Rusiñol, totes les pintures que ara han arribat a Palma romanien als magatzems del Museu Nacional de l'Havana, excloses de l'exposició permanent del centre.

El motiu, explicà Crespo, és que el muntatge anterior del museu es basava en una concepció «un poc antiquada, que menyspreava la pintura de la segona meitat del segle XIX» en benefici de la pintura romàntica i, més enllà, de la preavantguarda de principis del XX. La situació, aventurà, canviarà un cop enllestides les obres de remodelació del centre, ja que amb la reforma es guanyarà tot un edifici per a exposicions d'art universal. «En aquest sentit, és evident que la col·lecció espanyola gaudirà d'especial privilegi, i que algunes obres de Martí Alzina, Casas, Dionís Baixeras, Fortuny i Rusiñol passaran a formar part, indubtablement, de l'exposició permanent».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.