algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El desxiframent del genoma humà entra en la recta final

Està previst que en dos mesos EUA faci pública tota la investigació

EP. Washington.
La cursa per la descodificació del genoma humà impulsada pels Estats Units tornà a prendre impuls el dimarts amb l'anunci del president Bill Clinton que el misteri quedarà dilucidat en breu temps.

«En dos mesos s'anunciarà un dels grans honors de la meva vida. Podrem dir que el genoma humà ha estat completament desxifrat i d'ençà d'aquest moment podrem treballar per analitzar el mapa de la vida humana», declarà el mandatari. El projecte del genoma humà, dirigit per l'Institut Nacional de Salut (NIH), es llançà fa diversos anys a la tasca de desxifrar els 3.000 milions de parells de gens del genoma, que com se sap és la base de l'estructura i funcionament de l'organisme humà.

En el sector privat, l'empresa nord-americana Celera Genomics lidera la cursa. El seu president, Craig Venter, anuncià fa un mes que disposava en el seu banc de dades del 97% dels genes humans i que la descodificació estaria conclosa l'estiu austral proper. Aquesta empresa aconseguí recentment descodificar el genoma de la mosca drosofila. Darrere de la conquesta del genoma humà existeix un interès científic i econòmic colosal. En els àmbits mèdics s'opina de manera creixent que la medicina del futur es basarà en la genètica: En saber quin gen produeix aquesta o una altra proteïna, serà possible aplicar terapies gèniques per a certes malalties.

El camp d'aplicació d'aquestes terapies és molt vast. Va des de les malalties genètiques, a les malalties hereditàries i afeccions neuromusculars o la mucoviscidosi, la sida, algunes malalties cardiovasculars i els càncers. A hores d'ara ja s'han realitzat diversos tipus de proves i els laboratoris d'investigació estan atents a qualsevol descobriment que pugui ser-los útil fins acabar d'esbrinar el genoma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.