algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
13°

El 'Prospector' xoca amb la Lluna per provar l'existència d'aigua

El satèl·lit nord-americà Lunar Prospector, que era en òrbita al voltant de la Lluna, va xocar ahir contra l'astre en maniobra destinada a intentar provar l'existència d'aigua, segons va anunciar el portaveu de la Nasa, David Morse.

El Lunar Prospector va encendre els motors de cap al sòl lunar dirigint-se, prop del pol, a un cràter en el fons del qual els responsables de la missió pensen que hi ha gel. «Vàrem fer caure el Prospector a la Lluna», declarà Morse, precisant que l'impacte va tenir lloc a les 7:52 hores, hora espanyola. La Nasa no va explicar immediatament si el satèl·lit va caure en el cràter al qual es dirigia, d'enre 50 i 60 quilòmetres de diàmetre.

«El vehicle va caure en bon lloc. Creiem que veritablement arribàrem al cràter», precisà David Morse. Tot i això el portaveu reconegué que no s'havia pogut captar encara «cap indicació» del nigul de vapor que esperaven que es produís amb l'impacte. Segons Morse, s'hauran d'esperar hores i, fins i tot, dies abans de saber si l'impacte n'ha arribat a produir.

L'operació fou seguida en directe pels astrònoms, gràcies al telescopi espacial Hubble, el satèl·lit SWAS, l'observatori McDonald de Texas i el telescopi Keck de Hawai. Les possibilitats d'èxit, segons els especialistes, no superaven el 10%. La Lunar Prospector fou llençada el 6 de gener del 1998 del centre espacial Kennedy del cap Canaveral. Durant la seva missió, d'una despesa de 63 milions de dòlars, el petit satèl·lit de devers 1'4 metres de diàmetres i 1'3 metres d'alt féu 6.800 òrbites al voltant de la Lluna a una altitud de cent quilòmetres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.